Oron inför vad som komma skall

För ett par veckor sedan gick Feelgood Festivalen av stapeln, inte i Mariestad den här gången utan i digital form i år. En dag som så klart inte var någon fullgod ersättning för den underbara lördag vi njutit av de senaste åren, men ett alternativ som definitivt inte gick av för hackor.

Den här helgen var det dags igen – Facebooksidan FeelgoodFredag hade festival. Många intressanta föredrag och seminarier att lyssna på. Lovvärt arrangerat av Sofia Ymén. En härlig helg för många. Samtidigt gick Historiska Medias Digi-dagar av stapeln, ett mecka för alla älskare av historiska böcker.

Och om bara några dagar är det dags igen, Bokmässan Play går av stapeln torsdag till söndag kommande vecka. Inte heller det kan så klart ersätta MÖTET som för många med mig är det som gör hela mässan. Mötet med alla människor, författare, förlag, besökare. Seminarier, fikor, signeringar, mingel och en mysig känsla av att tillhöra en exklusiv klubb (hur exklusivt det nu kan vara med många tusentals besökare), men ni förstår tanken.

Alla de här initiativen, inklusive mysiga digitala bokreleaser som vi alla kunnat njuta av så här under sensommaren och hösten, är fantastiska. Härliga, intressanta, mysiga och lärorika.

Vad händer efter 27 september? Är allt över då?

Min oro gäller sedan. Vad händer efter 27 september? Är allt över då? Kommer luften att gå ur kreativiteten? Kommer förlagen att sluta? Jag hoppas vid gud och håller tummarna för att det inte blir så, att det här kommer att fortsätta, men jag befarar att jag har fel. Jag tror det vilar ett nyhetens behag över det. Tyvärr.

Dessutom krävs krafttag för att klura ut hur man ska göra det digitala bokmötet interaktivt på riktigt. Ingen av oss är där ännu. Jag tampas också med funderingar på hur man skulle kunna göra det riktigt bra och inkluderande. Hur tar jag mina Bok & Vin-arrangemang till 2.0?

Idag är det ingen skillnad på ett webinarium på jobbet, ett skypemöte och en digital bokrelease. Hur tar vi det vidare ett steg till? Jag har inte svaret ännu, men jag jobbar stenhårt på att hitta det och tids nog så…