Jag hade förväntat mig mer

En deckare förlagd till Brighton, min gamla hemstad, lockade till läsning för ett tag sedan. Peter James, som visst ska vara en av Englands främsta deckarförfattare med en hel hög böcker och priser i ryggen, släppte en ny bok på svenska; Han dör om du inte. Premissen är att en tonårskille kidnappats under en fotbollsmatch och nu pressas pappan på pengar. För att ytterligare pressa på det hela hotar kidnapparna dessutom att spränga en bomb mitt under fotbollsderbyt på stora arenan. Släng dessutom in den albanska maffian i det hela så har du en kompott som heter duga.

Det lovar ju gott för en inbiten thrillerräv som mig. Och det börjar bra, i ett tempo som för tankarna till de första säsongerna av 24 drar det iväg rejält och man känner för den stackars pappan, även om han egentligen inte är någon särskilt sympatisk person. Och den stackars skiträdda, kidnappade killen ska vi inte prata om. Usch.

Det dröjer inte länge innan mina tankar går från ”stackars liten” till ”jävla skitunge”

Men det är något lurt, så klart, och det dröjer inte länge innan mina tankar går från ”stackars liten” till ”jävla skitunge”, inte helt rättvist, men ändå. Och någonstans i mitten tappar det lite i tempo, historien går över den fina linjen från att vara schysst spänning till att bli lite väl mycket av det mesta. Kanske spelar det in att jag ”löste gåtan” på ett väldigt tidigt stadium och att en del av spänningen och klurandet förlorade i kraft.

Han dör om du inte är en helt ok och ganska spännande roman men att handlingen är förlagd till Brighton räcker inte, jag hade förväntat mig mer.