Magiskt mysig småstadsfeelgood

Bara några dagar gammal är den, The Book Charmer av Karen Hawkins.

Och det är en mysig bok om en liten stad, kärlek, böcker och gnutta magi i vardagen. Om det är ingredienser som lockar dig, då ska du läsa The Book Charmer.

Om du är en fan av Alice Hoffmans böcker och även tyckte om filmatisering av Practial magic, Magiska systrar från 1998 med Sandra Bullock och Nicole Kidman i huvudrollerna, då ska du läsa The Book Charmer. Likheterna är slående, den når inte riktigt upp till Hoffmans standard, men tillräckligt nära för att det ska bli njutbar läsning, eller lyssning som för mig.

Två truliga fosterbarn, Gracie och Hannah, tas om hand och adopteras av Mama G. Nu, många år senare måste Gracie säga upp sig från sitt välbetalda bankjobb för att ta hand om Mama G som börjar bli gammal och glömsk. Dessutom måste hon rycka in som mamma till Hannas nu föräldrarlösa dotter. Tillsammans flyttar de tre tillbaka till den lilla stad, lilla håla, Mama G kommer ifrån. Högst temporärt dock om Gracie får bestämma, bara tills de kommit på fötter igen.

Men att flytta till en ny stad är inte lätt. Det är nytt jobb, ny miljö, en obstinat tolvåring och nya problem, dessutom blir inget precis lättare av att Mama Gs alzheimer verkar eskalera. På toppen av allt måste Gracie arrangera stadens löjliga äpplefestival, vilket visar sig vara en näst intill omöjlig uppgift eftersom stadens ekonomi är körd i botten. Här gäller det att kavla upp ärmarna och ta i. Om bara inte den där långhåriga grannen varit så distraherande…

The Book Charmer är mysig feelgood i ett nötskal. Här finns miljöerna, här finns god mat, omtänksamma människor som är så typiska för de här småstäderna böckerna utspelar sig i. Här finns problem som måste tas tag i och som så klart inte löser sig förrän Gracie inser att hon inte är ensam, hon har hela staden, gemenskapen bakom sig. Allt går när alla hjälper till.

Omtänksamheten och värmen är stor i den här boken och man läser den med ett litet leende på läpparna och en mysig känsla i kroppen. Perfekt nu när kvällarna sakta börjar bli lite svalare och lite mörkare.