Ett mord och tretton misstänkta på en avläsen irländsk ö

Lucy Foley senaste roman The Guest List har mycket gemensamt med hennes tidigare bok Nyårsfesten. I båda böckerna för hon samman en grupp människor på en avlägsen plats de inte kan ta sig ifrån på egen hand samtidigt som ond, bråd död drabbar dem. Ett klassiskt knep som redan Agatha Christie använde sig av, och det funkar ack så bra även idag.

Den här gången förflyttas vi till en avlägsen ö utanför Irlands kust. Där kommer årets bröllop att gå av stapeln – Jules och Will ska äntligen gifta sig och det kommer bli perfekt. Eller…? I samma veva som en av gästerna hittas mördad blåser en storm upp som gör det omöjligt att lämna ön. Spänningen och obehaget stiger medan vi försöker förstå vem av de tretton gästerna som är den skyldige. Alla verkar ju ha motiv.

Precis som Ruth Ware har Foley en förmåga att skriva som gör att kalla kårar ilar längs ryggraden medan man läser och man inser att man aldrig någonsin mer kommer att åka iväg på liknande utflykter, vare sig det gäller möhippor, båtresor, bröllop eller nyårsfirande. Aldrig.

The Guest List är juli månads bok i Reese Witherspoons digitala book club, något som nästan garanterat innebär försäljningssuccé. Jag gissar dessutom att det inte dröjer särskilt länge innan vi ser det här bröllopsfirandet på bioduken. Om nu coronaviruset ger med sig någon gång.

I oktober ger Printz publishing ut boken på svenska och Bröllopsfesten kommer bli perfekt en regnig höstkväll. Gärna med en stor kopp te eller en god whisky att värma sig med. Det gäller att ta seden dit man kommer. Sláinte!