Nyårsfest i Skotska högländerna – vad kan gå fel?

Så här dan före årets sista dag hoppas jag ni alla sjunkit ner i en skön fåtölj, ett soffhörn eller kanske till och med krupit ner i sängen. Kanske med en stor kopp te, en whisky och en god bok. Eller så jäktar ni runt för att hinna med alla förberedelser inför morgondagens perfekta fest. Årets sista fest. Decenniets sista fest!

Efter att ha läst Lucy Foleys första thriller (hon har skrivit historiska romaner tidigare) måste jag erkänna att man tänker igenom det där med nyårsfest både en och två gånger innan man skickar ut inbjudningar.

Nyårsfesten är en nervpirrande thriller om en grupp vänner som i många år firar nyår tillsammans. I år har de begett sig till en lyxig men avlägset belägen jaktstuga i de skotska högländerna och det dröjer inte länge förrän stämningen tätnar och hemligheter hotar såväl fest som vänskap. När ond bråd död slår till kan det bara gå åt ett håll – käpprätt åt skogen!

En lyxig jaktstuga. Sju vänner. Skotska högländerna. Snöstorm. Mord. Seriemördare.

Ingredienserna för en lyckad thriller finns där och Foley förvaltar dem väl. Hon berättar sin thriller i samma anda som Ruth Ware, det är skickligt skrivet, spännande och omöjligt att sluta läsa. Lika avskräckt som jag blev att från att delta på möhippor i djupa skogar efter att ha läst I en mörk mörk skog , lika tvärsäker är jag nu på att ställa in årets nyårsfirande. Ren självbevarelsedrift.