En andra allians

Det är mycket andra världskriget nu. Många böcker i mitt flöde och min att-läsa-hög handlar om kvinnor under andra världskriget som kämpar, inte bara för sitt land, sin överlevnad och för vad som är rätt och fel, utan också mot fördomar om vad kvinnor är kapabla till och vad de bör syssla med.

Den franska fotografen som Bokkvartetten diskuterade i förra veckan är en av dem. En andra allians av Denise Rudberg är en annan. Båda handlar om starka kvinnor som i sin kamp mot kriget och fienden också tacklar vardagen med allt vad det innebär. Det är viktiga böcker, intressanta och samtidigt väldigt spännande böcker.

En andra allians är andra delen i Rudbergs trilogi om kvinnorna i Stockholm som arbetar för att knäcka fiendens koder. I centrum står Elisabeth, Iris och Signe som vi lärde känna i första boken, Det första chiffret. Tre kvinnor med väldigt olika bakgrunder och personligheter men som trots det, eller kanske tack vare, blir nära vänner och kollegor. Vi har nu kommit till 1941 och det verkar som om Tyskland hotar att invadera Ryssland – kan det vara möjligt?

Möjligen tycker jag att första boken var snäppet bättre än den här, men det är väldigt spännande och jag längtar redan efter att få läsa fortsättningen. Jag vill tillbringa mer till tillsammans med Elisabeth, Iris och Signe, jag måste få veta hur det går.