Boken som kom undan

Bokmässan pågår för fullt. Många tusen författare, förlagsmänniskor, recensenter, bokbloggare, journalister och alldeles, alldeles vanliga människor samlas under fyra dagar i Göteborg för att frossa i böcker. Och jag var en av dem.

Att-läsa-hyllan utökades snabbt med femton böcker av varierande tjocklek och genre. Flera intressanta lämnades kvar i montrarna. Till och med jag inser, hur ogärna jag än vill, att antalet timmar per dygn inte har utökats den senaste veckan och att det faktiskt finns en begränsning i hur många böcker jag hinner läsa. En viss begränsning. Och det är okej. Oftast.

I eftermiddags arrangerade Kulturkollo ett spännande fantasysmingel som jag tackade ja till så fort inbjudan kom upp på facebook. Det ville jag inte missa. Dels för att fantasytorkan varit alltför lång och jag verkligen längtar efter ett riktigt härligt fantasyäventyr som sveper iväg med mig till främmande världar. Dels för att författarskapen var nya för mig. Sally Green, Siri Pettersen, Jo Salmson och Laini Taylor – ingen av dem har jag läst tidigare. Det blev väldigt lyckat och jag har nya författarskap att prova på. Spännande.

Och jag måste erkänna – jag blev lite kär. Lika väl som jag inte sticker under stol med att jag är en läsare som i mångt och mycket väljer böcker med ögonen, lika gärna kan jag erkänna att personlighet spelar roll, att jag är svag för starka personligheter. Och Siri Pettersen, denna underbara norska som designat sina bokomslag själv, gjorde starkt intryck på mig, men sin humor, sitt snabba intellekt och sina ljuvliga kommentarer. Jag hade gärna suttit ner och pratat länge med henne.

Varken omslag eller personlighet är naturligtvis avgörande för val av bok och säger naturligtvis inget om kvaliteten på boken, men de spelar roll just i valsituationen. Och just nu sitter jag här och önskar jag att jag inte valt bort Siris bok vid mitt besök i SF-bokhandelns monter. Jag har tittat på den, känt på den, vänt och vridit på den, läst baksidestexten men idag vann Neil Gaiman kampen om pengarna i bokhyllan.

Men efter fantasyminglet kan jag lova ett misstaget ska rättas till så fort det bara går.
Odinsbarn – boken som kom undan ska inhandlas och läsas omedelbart.

Odinsbarn
av Siri Pettersen

3 Replies to “Boken som kom undan”

  1. Jag ska genast införskaffa dem och börja läsa, jag fattar inte vad som fått mig att vänta. Sally hade jag hört talas om innan men har inte läst men jag kan inte låta bli att bli nyfiken på dem. De måste ju vara något extra när de översatts till så många språk. Även Lainis blåhåriga hjältinna blev jag nyfiken på… äsch, vem försöker jag lura, jag vill läsa allt helt enkelt 🙂

Comments are closed.