Rätt inställning till regn

Rätt inställning till regn 
av Alexander McCall Smith

Kanske är det sommarens mest träffande titel, för det har man varit tvungen att ha, rätt inställning till regn. Från alla håll och på alla ledder.

Omslaget till Alexander McCall Smiths lilla bok utstrålar värme och fyller mig med en lite mysig höstkänsla. Perfekt att läsa när regnet piskar mot rutorna med andra ord.

Liksom tidigare böcker i serien om Isabel Dalhousie så ställs vi inför diverse filosofiska och framför allt moraliska frågeställningar. Stort som smått om vart annat. Vem har den moraliska rätten att kliva ombord på livbåten när fartygen sjunker? Ska man lägga sig i andra människors val av partner?

”Han hade rätt, tänkte hon. Det var lätt att vara moralisk när saker stämde med ens egen uppfattning. Det svåra med moral var att förmå sig själv att reagera tvärt emot vad man egentligen kände.”

Men det som slår mig mest är att det handlar om förutfattade meningar. Det tar inte många sekunder att bilda sig en uppfattning om en annan person. En uppfattning som, faktiskt, många gånger visar sig felaktig eller stort behov av revidering. Och ändå håller vi kvar vid den.

Två böcker har tidigare kommit ut i Sverige i serien om Isabel och det finns mycket att tycka om i de här lugna, lite lågmälda böckerna utan någon spännande handling. Först och främst miljön, de utspelar sig i Skottland, i Edinburgh närmare bestämt, och det är något visst med det. Något lockande. Människorna är tecknade med omsorg. Det känns som om han bryr sig om och är förtjust i sina karaktärer. Det gillar jag.

Jag var inte lika förtjust i de två tidigare böckerna, Filosofiska söndagsklubben och Kärlek, vänskap och choklad, men Rätt inställning till regn kan jag inte låta bli att tycka om. Det är något med det lågmälda berättandet som är väldigt skönt. Inga stora åthävor, inga konstigheter, ingen deprimerande diskbänksrealism, bara vanliga människor som vill andra människor väl.

Det här är ingen ny bok, den tredje i en serie om hittills nio böcker. Redan 2009 kom den ut, men jag såg den först i somras i en av västkustens alla bokfyndsbutiker. Tjugofem kronor är ju egentligen ett skamligt lågt pris, men känslan att gå ut med fyra nyinköpta böcker är ändå oslagbar.


Rätt inställning till regn
Författare: Alexander McCall Smith
Förlag: Damm (2009)
ISBN: 9789173515443
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris