Veckan i böcker – 8

Söndag kväll och dags att förbereda sig för veckan som kommer. Här i Uddevalla börjar sportlovet och som på en given signal försvann det tjocka, fluffiga snötäcke som den senaste tiden bäddad in världen i vacker vinterskrud. Längdskidor, långfärdsskridskor, termobyxor, stjärtlappar och liknande utrustning får vackert packas in i förråden igen i väntan på nästa vinter – om si så där fem, tio år igen.

Här följer veckans boktips – en salig blandning gammalt och nytt den här gången även om de väger över lite åt det spännande hållet. Perfekt för att krypa upp i läslovsfåtöljen.

Måndag


MÅNDAG
Sportlov kräver snö, så är det bara, och om det nu inte finns något utanför dörren får man framkalla den i läsfåtöljen istället. Och ska man göra det ska man göra det ordentligt så vad sägs om en insnöad kriminalhistoria i bästa Agatha Christie-anda? Själv är jag mycket förtjust i 1222 över havet av Anne Holt med kriminalkommissarie Hanne Wilhelmsen i huvudrollen. Det är tio år sedan jag läste den första gången, men den håller än.


Tisdag


Idag börjar Bokrean, och efter visst bläddrande i reakatalogerna är jag nog mest nyfiken på Blommor över helvetet av Ilaria Tuti. En kriminalhistoria som utspelar sig i en liten by i de italienska alperna dör mystiska hemligheter döljs i skogen. Säljs till det nästan skamlöst billiga priset om 25 kr för en pocket på nätet.


Onsdag

Imorgon är det lön och dags för ett obligatoriskt besök i den lokala bokhandeln. Inte för rean dock utan för att handla till fullpris. Hey, bokhandlarna ska också överleva i kristider. Passa på att stötta dem genom att handla lokalt.

Själv förbereder jag mig för att till på Stormfågel av Lena Ebervall och Per E Samuelson. Har gått och kikat på den ett tag nu och känner att det är dags. En sannsaga baserad på Jane Horneys liv som spion i det tyskockuperade Danmark under andra världskriget.


Torsdag

Torsdag innebär att det är dags för bokcirkel med damerna igen. Liksom alla andra får vi i dessa tider träffas digitalt, något som funkar över förväntan faktiskt. Det är så klart inte samma sak som att ses på riktigt, men långt bättre än att inte ses allt. Idag ska vi diskutera Rachel Barenbaums fantastiska debutroman I ljuset från stjärnorna. En bok som har allt. Här bjuds det på kärlek, kvinnokamp, vetenskap, spänning, krig, intriger, äregirighet och maktkamp. Läs den om du inte redan gjort det.


Fredag

Det allra första fredagstipset i ”Veckan i böcker” känns självskrivet. Daniel Defoes klassiker Robinson Crusoe om en skeppsbruten man som tillbringar 28 (!) år strandad på en nästan öde ö, med sällskap av infödingen som får namnet Fredag. Ett av årets mål är att läsa fler klassiker, så varför inte börja med den här.


Lördag


Idag är det internationella isbjörnsdagen. Klimatförändringar, smältande isar och jakt är stora problem för världens hotade isbjörnar. Jag borde så klart rekommendera en faktabok om isbjörnar eller en välskriven bok om klimathotet, men istället blir det en spännande historia av Melanie McGrath om isbjörnsjägaren och naturguiden Edie Kiglatuk. Där ingen har gått är en bok som inte bara bjuder på en rafflande kriminalgåta utan också ger en fascinerande inblick i en kultur så främmande min egen.


Söndag

Veckans sista dag och vad passar väl bättre än att tipsa om just Sista dagen av John Grishamn om stadens älsklingsson, en krigsveteran nyss hemkommen från andra världskriget, bonde, familjefar och trogen medlem i den lokala kyrkan som en dag åker in till staden och begår ett chockerande brott. En bok som ligger i min att-läsa-hög på Storytel där den finns som ljudbok.