Uncategorized

Insnöad kriminalhistoria

Jag köpte Anne Holts bok 1222 meter över havet för att den påminde om en svensk tv-serie som jag gillade jättemycket, 27 sekundmeter snö. Bokens upplägg påminner lite om handlingen i serien. Människor som blir insnöade på fjället och plötsligt börjar de att dö. Vem är mördaren??? Spännande och gammalt som gatan. Redan Agatha Christie höll ju på med sådant i 10 små negerpojkar, även om snön saknas i just den boken.

Men vad gör det att ramen för historien är gammal? I det här fallet ingenting. Här är det ett tåg som spårar ur mitt på norska fjället. Som tur är ligger ett högfjällshotell precis i närheten och tågets 197 passagerare evakueras dit. Redan första natten mördas en av passagerarna.

Bokens hjältinna är en invalidiserad före detta kommissarie som inte har mycket till övers för människor och deras gärningar. Hon vill helst inte bli inblandad i historien men sugs allt längre in i den när ytterligare personer dör. Utanför blåser storm och snön och kylan gör det omöjligt att ens gå utanför dörren. Hur ska de få hjälp? Utan fungerande telefoner är det omöjligt att kontakta polisen.

Jag har aldrig tidigare läst något av Anne Holt men måste säga att jag blev positivt överraskad. Boken var mycket bra och kändes väldigt annorlunda mot vanliga deckare. Som om vi drogs tillbaka till den gamla goda tiden med hederliga pusseldeckare, men ändå med en uppdaterad och modern touch. Det var spännande och överraskande mest hela tiden.

Betyg: ****
Antal sidor: 394