Krypande läskig historia som för tankarna till Shutter Island

Insnöad på ett lyxhotell i Schweiziska alperna – det låter kanske inte så förfärligt. Utsikten är bedövande vacker, maten god och spabaden varma, men det är något krypande läskigt över stället. Kanske spelar det faktum att det en gång varit ett sanatorium roll, bara det får ju fantasin att sätta igång, men troligen har det faktum att folk plötsligt försvinner medan andra hittas döda, mördade, större betydelse för stämningen.

Det tycker åtminstone Elin som tagit paus från jobbet som kriminalare hos Londonpolisen och åkt ner för att fira sin brors förlovning. Trots deras något frostiga relation. De har inte träffats på många år och det finns frågor hon behöver få svar på. Som vad som egentligen hände när deras lillebror dog.

Sara Pearse debutroman Sanatorium är ett riktigt lyckokast. Det tog några sidor för mig att komma in i handlingen, men sedan var den omöjlig att lägga ifrån sig. Krypande läskig, med ett persongalleri som gör mig som läsare osäker på vem man egentligen kan lita på. Ömsom är man övertygad om att det hon, ömsom han, som är mördaren, och därefter har man absolut ingen aning. Skickligt skrivet!

Det är inte så himla konstigt att tankarna går till Shutter Island, filmen från 2010 med Leonardo di Caprio i huvudrollen. En bra film där man inte heller är riktigt säker på vad som är vad och där det är svårt att skilja på fantasi och verklighet. Har du inte sett den än? Se det som ett tips inför helgen, finns säkert på någon av alla streamingtjänster. Eller läs boken av Dennis Lehane som filmen baseras på. Det tänker jag göra.

Jag kan nästan lova att det inte dröjer länge innan även Sanatorium går upp på biodukarna. Miljöerna, handlingen, tempot… allt är perfekt anpassat för film eller tv. Det faktum att Reece Witherspoon plockade upp boken som februariläsning i sin bokklubb med flera miljoner följare gör inte saken sämre. Bättre marknadsföring kan man knappast få i dagsläget.

Än så länge finns boken inte på svenska men jag väntar med spänning för att se vilket svenskt förlag som kommer att ge ut boken. För dig som blir nyfiken så finns ett litet smakprov här.