Tycho Flores – ett fantastiskt äventyr

Åh, tänk att få vara tolv igen. Känslan av att öppna en ny bok och fullständigt låta sig svepas med i en riktigt bra historia. Så totalt att man glömde tid och rum och mest blev irriterad på föräldrar som avbröt läsningen när det var dags för middag. Jag vet inte om det är ett tillstånd som hör ungdomen till men jag kan sakna det idag. Att så totalt kunna uppslukas av berättelsen.

Så jag avundas alla er ungdomar där ute som ännu inte har öppnat Martin Widmarks böcker om Tycho Flores. Jag har själv inte läst den första, men vann den andra, Fyrtonet i Son-Li, i en facebooktävling och den har de senaste dagarna gjort bilresorna alltför korta. Jag vill ju fortsätta lyssna. Vill höra Jakob Eklund berätta om Tychos äventyr när han tillsammans med fyra kamrater ger sig av på sitt livs resa.

Det är en spännande berättelse om en ung pojkes äventyr i de tre världarna. Boken inleds med att Tycho och Julius kommer till Den andra världen som förutom två solar och två regnbågar har en galen furste och en mystisk ormapa som kräver människooffer varje år.

Det är spännande, mystiskt, magiskt och lite läskigt och jag vet att mitt tolvåriga jag hade älskat den här historien. Lika säker är jag på den frustration jag hade känt när historien slutar. Inte för att slutet är dåligt utan för att den tredje och avslutade delen i sagan om Tycho Flores ännu inte finns att köpa. Den kommer först till våren. Suck!

Även mitt vuxna jag kommer att se till att få reda på hur det går för Tycho. Troligen även då i uppläsning av Jacob Eklund. Historien är helt enkelt för bra för att gå miste om.

I september satt jag på ett av Bokmässans seminarier och lyssnade på tre författare som alla skriver fantasy för barn och/ eller ungdomar. Superintressant! Det var då jag insåg att jag nog måste sälla mig till skaran som läst Cirkeln (för att sedan hylla den förbehållningslöst) och att författaren till böckerna om Tycho Flores är samma författare som skrivit böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Ibland tar det tid för poletten att trilla ner!

Betyg: ****

Förlag: Bonnier Audio

2 Replies to “Tycho Flores – ett fantastiskt äventyr”

Comments are closed.