The Night Circus

Det här måste vara det svåraste inlägg jag skrivit på länge. The Night Circus av Erin Morgenstern är så fantastiskt bra att jag är rädd att försöra min och kanske er läsupplevelse genom att försöka sätta ord på mina tankar och känslor runt boken. Det är en så annorlunda bok. Magisk.

Under slutet av 1800-talet blir Le Cirque des Rêves, drömmarnas cirkus, en internationell succé. En svart och vit cirkus, öppen från solnedgång till soluppgång, som lockar och förför dem som besöker den. Och i händelsernas centrum finns de unga magikerna, Celia – illusionistens dotter, och Marco – trollkarlens lärling. På sina mästares befallning snärjs de in i en tävling där de tvingas mäta sina krafter och fantasins gränser. En tävling som bara kan sluta på ett sätt…

Historien kan låta enkel, men det är så långt från sanningen man kan komma. Ms Morgenstern är en fantastisk författare och med sina ord väver hon ett nät som suger in en i handlingen. Hennes vackra språk målar bilder som får mig att vilja vara med. Jag vill vara där. Vara en av dem.

”The circus arrives without warning.
No announcements precede it, no paper notices on downtown posts and billboards, no mentions or advertisements in local newpapers. It is simply there, when yesterday it was not.”

I amerikanska medier beskrivs boken som en blandning av Harry Potters magiska berättelser och Twilightsagans förbjudna kärlekshistoria och de är rörande överrens om att The Night Circus kommer att bli en succé och jag är benägen att hålla med. Det är därför inte konstigt att filmbolagen just nu slåss om rättigheterna till manuset. Tanken på att den här underbara boken ska bli film skrämmer mig. Och lockar på en gång. Det är fantastisk historia och bildspråket så vackert, men det krävs rejält känsliga händer för att inte förstöra historien när den ska appliceras på filmduken. Jag bävar, och lockas.

Det här är Erin Morgensterns debutbok och jag lovar att jag kommer att se till att vara först i kön när nästa bok kommer ut. Hon beskriver själv sin nya bok som inspirerad av film noir med anslag av Alice i Underlandet. Magisk på samma sätt som The Night Circus men med art decoinslag förlagd till 1930-50-talet. Jag längtar!

The Night Circus kommer ut på svenska i mars/april på Norstedts förlag.

Betyg: *****
Antal sidor: 387

Förlag: Harvill Secker

Läs mer:
Good Reads
CNN
Bokmalens tidigare inlägg
Provkapitel

5 Replies to “The Night Circus”

  1. Underbart att så många säger att den är bra för jag va just på biblioteket och lånade den så jag kan inte vänta tills jag kan börja läsa den! 🙂

  2. Åh, jag har suttit och googlat The Night Circus för att läsa allt fint som finns om den. Läste ut den igår och kan inte riktigt släppa den. Skrev en mycket lyrisk recension av den på bloggen. Lite lustigt att du också skriver att du ville vara där. Jag hade hela tiden känslan av att vilja flytta dit, leva där.

    Mvh
    Överdrivet lyrisk bokmal.

Comments are closed.