Tändstickskungen

Varje finanskris sägs ha sin egen skurk och en av de störste är svensk. När Financial Times 2009 rankade alla tiders största svindlare så hamnade Ivar Kreuger från kalmar på tredje plats. Inte mycket att hänga i granen kanske men så är det.

Idag är det mamma som gästbloggar efter att ha läst Tändstickskungen Ivar Kreuger av Frank Partnoy. Mamma är liksom Ivar född och uppvuxen i Kalmar och kände väl att det skulle göra boken lite extra intressant. Ivar var ju en driftig karl och år 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, han hade överlistat Wall Street kraschen -29 och han verkade oövervinnerlig. Men när bubblan två år senare sprack så utlöstes Kreugerkraschen, en global kris utan dess like. Miljoner människor världen över förlorade sina besparingar och arbeten.

I boken får vi följa denne excentriske men mycket karismatiske man Ivar Kreuger, från födelsen 1880 till det mytomspunna självmordet, ett skott i hjärtat, i Paris 52 år senare.

Enligt mamma är det en spännande historia som berättas om de sista tio åren av Ivar Kreugers fantastiska liv. Framväxten av alla företag inom Kreugers imperium beskrivs inte men väl den näst intill otroliga erövringen och påverkan av världsekonomin som den lilla svenska säkerhetständstickan fick. Historien fängslar till läsning.

Det var mest av nyfikenhet mamma lånade boken om Kreuger. Hans liv är så mycket mer spännande och omskrivet än många andras, men efter fem kapitel var hon nära att lägga av men nyfikenheten tog överhand och summan av kardemumman är att hon är glad att hon läste slut den.

Boken är välskriven men inte helt lättläst trots den intressanta historien.
 
Betyg: **+
Antal sidor: 335
 
Förlag: Albert Bonnier