Sarahs nyckel – en stark berättelse som är omöjlig att lägga ifrån sig.

Tatiana de Rosnay har i Sarahs nyckel lyckats skriva en berättelse så gripande att den är helt omöjlig att lägga ifrån sig. Jag slukade de första hundra sidorna i söndags morse och har sedan längtat hem för att kunna läsa resten. Tyvärr lämpar sig inte heltidsarbete med läsfrossa natten lång.

Boken handlar om den tolvåriga Sarah som är en av de tusentals judar som 1942 samlades ihop i Vel’d’Hiv, en stor cykelvelodrom i Paris, för att sedan skickas vidare till koncentrationslägren i Tyskland. När den franska polisen kommer och hämtar familjen mitt i natten inser inte Sarah allvaret utan tror att de bara kommer att vara borta en liten stund och låser därför in sin lillebror i en garderob för att skydda honom. Naturligtvis mot löfte om att snart komma tillbaka och släppa ut honom. Men situationen är mycket värre än vad någon kunnat föreställa sig och Sarah och hennes föräldrar skickas till ett läger utanför Paris innan de skiljs åt och föräldrarna skickas vidare till Auschwitz.

Parallellt med Sarahs berättelse får vi följa journalisten Julia Jarmond, en amerikanska som tillbringat mer än tjugofem år i Paris där hon gift sig och fått en dotter. Lagom till sextioårsjubileet (vad konstigt det känns att säga jubileum om en så tragisk händelse) av Vel’d’Hiv får Julia i uppdrag att forska lite kring händelsen och skriva en artikel om den.

Successivt lär vi oss mer om denna mörka dag i Frankrikes historia när den franska polisen på Tysklands uppdrag samlade ihop tusentals judar för att skicka till koncentrationslägren. Sarahs historia och Julias visar sig ha beröringspunkter som drabbar hela Julias familj och får ödesdigra konsekvenser och får Julia att ifrågasätta stora delar av sitt eget liv.

Det här är en mycket välskriven bok. Det är inte alls svårt att följa de två historierna som berättas parallellt. Den engagerar och fick åtminstone mig att fundera på vad jag skulle ha gjort om jag vore i Julias situation. Ska man egentligen berätta vad man vet om det riskerar att riva upp gamla sår? Är det värt det? Hur högt blir egentligen priset? På många vis är det en smärtsam historia att läsa, men samtidigt en historia fylld av hopp och en tro på den lilla människan och hennes förmåga och vilja att göra gott.

Det här är naturligtvis en mycket dyster del av den franska historien, en som jag, det måste erkännas, aldrig hade hört talas om. En skamfläck.

Jag lämnade glatt över boken till min far, som före detta historielärare med andra världskriget som speciellt intresse trodde jag den skulle passa honom som handen i handsken. Men tänk så fel man kan ha. Han gillade den inte alls. Läste bara en del av den innan han la den ifrån sig. Sättet att skriva passade inte herrn. Underligt! Medan jag som brukar sky böcker från den här tidsperioden som pesten, jag älskade boken och kunde inte lägga den ifrån mig.

Betyg: ****+
Antal sidor: 388

Förlag: Bazar

Andra som läst Sarahs nyckel:
A fraction of the web
Bokbrus

5 Replies to “Sarahs nyckel – en stark berättelse som är omöjlig att lägga ifrån sig.”

 1. Hej Kim! Vad roligt att du gillar Bokmalen.nu. Visst var det en fantastisk bok! Jag vet däremot inte om jag vågar gå och se filmen. Tänk om den är mycket sämre…

 2. Hej Jenny!

  Vilken fin blogg du har. Jag ser på din "Att hålla utkik efter"-lista att du är nyfiken på en speciell bok som jag skulle vilja erbjuda dig en förtitt på.
  Vill du kontakta mig för mer information? Gör det på helena@prontocommunication.se .

  Vänligen,
  Helena

 3. Tack för länken. Att den stod längst ner på listan var enbart för att den tillkom samma dag på rekommendation från en väns vän!

Comments are closed.