Storm över högländerna

Storm över högländerna
av Christina Courtenay

I samma ögonblick som jag läste baksidestexten på Storm över högländerna kände jag att den här måste Bokkvartetten läsa. Historisk roman, kärlek, Skottland, klaner, en ung man som återkommer för att ta sitt arv i besittning. Lovande!

Sagt och gjort. Vi läste. Under några sommarvarma vårdagar satt vi på våra respektive balkonger och läste. ”En riktig bladvändare” var det första gemensamma intrycket. Och det bestod. Christina Courtenays språk flyter lätt och sidorna rinner genom händerna.

Det är 1754 och vi möter den unge Brice Kinross i Göteborg. Nyss hemkommen efter en resa med Ostindiefararen upptäcker han att flickan han trodde älskade väntar barn med hans bror. Att upptäcka att ett arv väntar på honom i Skottland blir räddningsplankan Brice behöver. Han ger sig av bara för att upptäcka att allt inte är som det ska. Fogden på gården har i många år svindlat godset på stora summor för att ha råd att köpa tillbaka sin egen gård som förlorades i det skotska upproret mot engelsmännen. Han har behandlat byborna illa och trakasserat den vackra Marsaili. Brices ankomst ställer allt på ände och fogden riskerar att avslöjas. Något måste göras.

Vi gillade och är alla glada att vi läste den här boken. Det är väl inte den största litteratur vi läst men något i den lockade. Kanske den snygge hjälte, kanske miljöerna, de karga högländerna har ju onekligen ett romantiskt skimmer över sig, men vi blev också nyfikna. Vi ville veta mer om upproret mellan engelsmännen och skottarna. Skam till sägandes var vi löjligt okunniga om epoken och eran boken handlar om. Sedan ska det väl erkännas att vi var lite svaga för den svenska kopplingen. Det gav boken en extra dimension.

Storm över högländerna är den fristående fortsättningen på Tigerporten som handlar om Brice far och hans resa till fjärran länder. Man behöver dock inte ha läst den första boken för att uppskatta den här. Tydligen finns även en tredje bok i serien om familjen Kinross öden och äventyr, Monsson Mists, men den har ännu inte översatts till svenska.

Betyg: ***+
Antal sidor: 328
Förlag: EA Förlag

One Reply to “Storm över högländerna”

Comments are closed.