Annan påföljd

Anna påföljd
av Nina Larsdotter

Det är fascinerande hur 312 sidor text kan tas emot så olika. Kan upplevas på så många olika sätt. Härom dagen träffades Bokmalen för att diskutera Annan påföljd av Nina Larsdotter och jag vet med bestämdhet att vi läst samma ord. Exakt samma. Och ändå tog vi till oss dem på väldigt olika sätt.

Annan påföljd är en fiktiv berättelse som baseras på de tragiska händelserna i Stureby våren 2009 när en ung flicka mördas. En kyss tonåringar emellan borde vara något oskyldigt, lite fumligt och rart, istället utvecklar det sig till ett svartsjukedrama av rang och en bedragen flicka lyckas övertala sin pojkvän att mörda den nyss kyssta flickan.

Grymt. Ofattbart. Skrämmande.
Hade vi inte vetat att det fanns en sann historia i botten hade vi aldrig köpt det. Det är för otroligt. En femtonårig tjej som lyckas övertala sin jämnåriga pojkvän att begå mord. Ja men, ni hör ju själva… Kom igen…

Diskussionens vågor gick höga och långa om den här boken. Var den bra? Ja. Var den hemsk? Förfärlig. Var den trovärdig? Vi ville säga nej, men med facit i hand är det ju bara att inse, världen är ibland en förfärlig plats. Vi kom att diskutera hur man går vidare efter att ens barn dött, men ännu värre, hur lever man med vetskapen att ens barn är en mördare? Det måste vara förfärligt.

Så förfärligt att en av oss inte ens klarade av att läsa färdigt boken. Synd. Den är bra. Till och med mycket bra. Språket är vackert. Med meningar som ”Sommaren var bara en psalm bort…” och ”Det stod två vinglas på bordet. Det ena var fullt” väver författaren ett förrädiskt ljuvligt nät runt de förfärliga händelserna.

Att läsa en bok när man mött författaren ger onekligen läsningen en extra dimension. Vi har hela tiden med oss Ninas beskrivning av sina tankar bakom historien. Varför hon skrev den och vilka frågeställningar hon själv brottades med. Det gör att jag läser på ett annat sätt än jag brukar. Lite mer uppmärksamt kanske.

Annan påföljd är Nina Larsdotters debutroman och mycket läsvärd. Hon håller som bäst på med sin andra bok som även den baseras på ett verkligt brottsfall. Det ser vi fram emot.