Croissants till frukost

Croissants till frukost
av Annika Estassy

Jag försöker förstå exakt vad det är som gör att jag är så förtjust i Annika Estassys nya bok Croissants till fukost.

Till att börja med är omslaget ljuvligt. Det har lockat till läsning sedan jag såg det första gången jag såg det. Det får mig att tänka på Med en nypa salt av Maria Goodin. En ljuvlig bok som fick mig att le. Kanske var det därför som även det här lockade. Färgsättningen, motivet, titeln, allt osar Frankrike och medelhav.
Kanske är det den ljuvliga titeln. Croissants till frukost. Smaka på orden. Känn frasandet när du biter i den ännu varma, nybakta croissanten. Smulorna som rasar ner och fastnar överallt. På läppen, på tröjan, på bordet. Det luftiga, smöriga bakverket, kanske till och med fyllt med choklad är på något sätt höjden av allt syndigt. Så vitt skilt från nyttig svensk frukost med müsli, frukt och apelsinjuice.
Kanske är det det faktum att boken känns så äkta. Befriande fri från engelsmän, eller andra västerlänningar, som lämnar allt för att finna sig själv. Flyttar till Provence, försöker bli fransmän och raljerar lite över försöker förstå det franska kynnet, samhället, kulturen och traditionerna. Kanske är det för att författarinnan själv är fransyska som det känns så äkta. Kanske är hon bara en skicklig författarinna. jag vet inte, och det spelar egentligen inte så stor roll.
Den här boken handlar om Gabriel och Cecilia. Mitt i karriären i Stockholm. Hon drömmer om ett barn. Lever för ett barn. Är nästan manisk i sina försöka att få barn. Han vill inte. Strävar emot. Kan inte få barn, men det vågar han inte berätta av rädsla för att hon ska lämna honom. Igen.
För att få en nystart, en chans att börja om, att lämna allt det svåra bakom sig köper han ett hus till henne i födelsedagspresent. Ett hus i Z i södra Frankrike. En present som inte tas så väl emot som han önskat, men hon följer i alla fall med. Naturligtvis blir det inte så rosenrött och enkelt som han hoppats. Han sliter hårt för att få ordning på huset och det Bed & Breakfast, eller chambres d’hôtes, som är tänkt att försörja dem. Han sliter hårt och det tär på deras förhållande och ekonomi. Snart dyker dessutom en snygg fransman upp på scen och komplicerar saker och ting.
Croissants till frukost är en feel good roman och jag läser med ett leende på läpparna. Ler åt hans strävan att få det att funka, åt hans vilja att göra allt för kvinnan i sitt liv. Samtidigt är det en hisotoria om de problem man lätt möter i en relation där man vill så olika saker. En historia om att hitta sina prioriteringar, vad man vill och värdesätter här i livet. Kanske måste vi gå igenom svårigheter och fatta en del tuffa beslut för att komma fram till vad som är viktigt i livet. 
Croissants är Annikas andra bok. Jag har inte läst den första, Solviken, men blir onekligen väldigt nyfiken på den. Har jag förstått det hela rätt så återfinns en del av karaktärerna  i båda böckerna men man kan utan problem läsa Croissants utan att ha läst den Solviken.
Jag gillar Annikas sätt att skriva. Hennes språk, miljöbeskrivningar och hur hon blandar må-bra med allvarliga ämnen. Skickligt. Jag kommer definitivt att hålla utkik på fler böcker från Annikas penna och är väldigt sugen på att bjuda in henne till en kommande ReadTreat. 
Betyg: ****
Antal sidor: 290