Bokrecension,  Feelgood

Skottland, klippor, hav, ett litet stenhus och god mat – what’s not to like

Receptet för en riktigt härlig feelgoodroman är som alla vet vid det här laget en kvinnlig huvudperson med krossat hjärta som söker sig till en liten by (som regel i Frankrike, Cornwall, Skottland eller på Irland), gärna i ett kargt kustsamhälle vid havet, startar restaurang, café eller möjligen bokhandel, finner kärleken men ställs inför ett näst intill omöjligt val innan hon åter blir lycklig.

Låter det cyniskt?

Lite kanske, men om man trattar ner det är det ändå någonstans där de bästa böckerna landar. Och hey, jag protesterar inte. Ali MacNamaras ljuvliga böcker, Nina George pärlor från Bretagne och Provance eller Sheila O’Flanagans irländska pärlor är bara några exempel som sprider värme trots vinterstormen där ute.

Sharon Goslings roman Huset nedanför klipporna är ytterligare ett lysande exempel. Här möter vi Anna, en kock vars pojkvän sedan tjugo år tillbaka precis har lämnat henne. För att komma på fötter igen köper hon en liten stenstuga, knappt större än ett skjul i en liten by på skotska kusten. En by som när som helst hotar att störta ner i havet.

Anna rotar sig snabbt i den lilla byn och det dröjer inte länge innan hon tycker att det är kul att laga mat igen, något som den berömda tv-kocken Geoff, tillika hennes ex, lyckades ta ur henne innan han dumpade henne. På kul startar hon en liten lunchservering för sex gäster på sin lilla uteplats. Succén är given, ryktet sprider sig och följs snabbt av femstjärniga recensioner på nätet och i tidningarna. Något som får Geoff att komma på oväntat och ovälkommet besök. Återigen börjar Anna tvivla på sin egen förmåga, sitt eget värde.

Livet går sin gilla gång tills en dag när stormen slår till. Invånarna i den lilla byn måste akut evakueras innan jordskreden sveper med sig deras hus ut i havet. Nu måste Anna välja, ska hon stanna i byn och försöka bygga upp sitt och grannarnas liv igen eller ska hon tacka ja till Geoffs erbjudande om att åter jobba för honom?

Ni hör, det följer receptet till punkt och pricka. Dessutom finns här en parallell historia som Bren som på 1930-talet bodde i den lilla stugan. En självständig och ogift fiskarkvinna som levde ett hårt liv helt på sina egna villkor. Också det har blivit vanligare på senare år – dual timeline stories med en historia i nutid och en i dåtid som på slutet visar sig ha flera beröringspunkter.

Huset nedanför klipporna är en fin och gripande historia. Trots att det är Goslings första vuxenroman känns historien genomarbetad och det är svårt att sluta läsa. Även om som sagt den följer feelgood-mallen så känns det ändå inte förutsägbar utan bjuder hela tiden på nya överraskningar. Den fantastiska miljön och den goda maten gör sitt till och karaktärerna är beskrivna med en värme som får dem att kännas som gamla bekanta.