3 krav för att vittna

Att våga vittna mot sina kriminella kumpaner kräver balls, som man säger i Amerika. Ett mod, kryddat med ett visst mått överlevnadsinstinkt och kanske även lite dumhet, som är utöver det vanliga. Risken för repressalier, ofta med dödlig utgång, är stor. Så stor att många väljer att tiga. Att inget säga. Ett stort problem för rättsväsendet, både i verkligheten och fiktionen.

Vi bjuds på 1 timme och 24 minuter fullpackad spänning när 3 Ting spelas upp på tv-skärmen. Trots att platsen är begränsad till ett hotellrum, och tiden kort, knappt ett dygn, så är det mer innehållsrikt än de flesta andra tv-serier/filmer.

Huvudpersonen Mikael spelas av Nikolaj Coster-Waldau som för den stora publiken kanske är mest känd som Jamie Lannister i Game of Thrones, men den duktiga danske skådisen har förgyllt många biodukar och tv-skärmar. Precis som han gör här när han spelar en sprängexpert som drillas inför sitt framträdande i rätten där han ska vittna mot sina tidigare bankrånarkumpaner. Under några timmar rullas historien om hur en grupp experter rekryterades, tränades och sedan genomförde ett bankrån. Den stora frågan är bara vem som är hjärnan bakom det hela. Geniet som polisen inte lyckats få tag på ännu.

Tanken är att han efter att ha vittnat ska ”försvinna”, ingå i det danska vittnesskyddet, få nytt namn, nytt ansikte och ny bostad någonstans utomlands. Men först han har tre krav som måste uppfyllas:

  1. De ska hämta en låda han har magasinerad
  2. De ska hämta Camilla Krohn, spelad av den välkända Birgitte Hjort Sörensen, så han får prata med henne
  3. En dubbel portion butter chicken från Venus Pizza på Söndre Fasanvej

Får han det så kommer han att vittna.

Stämningen i rummet tätnar i takt med att han beskriver planerandet och genomförande av det genialiska rånet. Han drar sig inte för att skriva poliserna på näsan det de inte lyckats räkna ut ännu och han gör sitt bästa för att övertala Camilla att följa med honom efteråt, att försvinna i Spanien tillsammans med honom.

Det är skickligt, lågmält och samtidigt förtätat och händelserikt på det där sättet som danskarna är så skickliga på. Jag gillar verkligen det här. HBO Max bjöd på bästa 84 minuterna på länge.