Nya provkapitel inspirerar till läsning

I dag finns tre nya provkapitel upplagda på provlas.se. Det är två gastkramande trillers och en roman om en ung muslims kvinna som den här gången inspirerar till mer läsning.

Min erfarenhet av Dean Koontz är inte den bästa, men provkapitlet gjorde att den hamnade i min läshög. Likaså Flickan från ingenstans, en apokalyptisk spänningsroman som kan vara antingen en högtflygande fågel eller en djuphavsfisk, vi får se vilket.

Min bokhylla är inte direkt fylld av böcker som utspelar sig i mellanöstern och religion har aldrig varit ett huvudtema när jag valt lektyr, men berättelsen om den starka Aisha verkar både intressant, spännande och lärorik. Kanske får jag bättre insyn och förståelse för en kultur och historia som är ganska främmande för mig.

Donator av Dean Koontz
Den 34-årige Internet-entreprenören Ryan Perry hade lagt världen för sina fötter. Ända tills de första symptomen började komma. Inom loppet av ett par dagar diagnostiseras han med en obotlig hjärtmuskelsjukdom och hamnar på en väntelista för en hjärttransplantation. Ryan är på väg att förlora allt sin hälsa, sin flickvän Samantha och sitt liv.

Ett år senare mår Ryan bättre än någonsin. Affärerna går bra och han hoppas på en återförening med Samantha. Då börjar plötsligt anonyma gåvor dyka upp. Först en låda med godishjärtan och sedan ett hjärtformat smycke. Men läskigast av allt, en video från en hjärtoperation och ett skrämmande meddelande: Ditt hjärta tillhör mig. På ett ögonblick har det medicinska miraklet som gav Ryan en andra chans i livet förvandlats till en fruktansvärd mardröm. Ryan blir förföljd av en mystisk kvinna som anser sig ha rätt till allt han äger.¨

Läs provkapitlet
 
 

Flickan från ingenstans av Justin Cronin
Först, det otänkbara: ett fruktansvärt militärexperiment kollapsar och dess hemska innehåll släpps lös i världen. Sedan, det onämnbara: en natt av kaos och fullständig förödelse leder till att världen för alltid förändras. Allt som återstår för de chockade överlevarna är att kämpa. Det är en framtid som präglas av rädsla för mörkret och döden. Civilisationens undergång leder till en ny värld av rovdjur och byten.

I detta undantagstillstånd söker två personer efter en säker plats där de kan gömma sig. Det är FBI-agenten Brad Wolgast och den föräldralösa sexåringen Amy Harper Bellafonte, som strax före katastrofen lyckades rymma från militärbasen där apokalypsen släpptes lös. Brad Wolgast är fast besluten att skydda Amy. Men för Amy är detta början på en mycket längre resa, en resa över tid och rymd, mot tiden och platsen där hon måste avsluta det som aldrig borde påbörjats.

Justin Cronins Flickan från ingenstans kan närmast jämföras med Stephen Kings Pestens tid och Cormac McCarthys Vägen.
 
Läs provkapitlet
 
 

Aisha – De troendes moder av Kamran Pasha
En häpnadsväckande debutroman som berättar historien om islams tillkomst ur en ung kvinnas perspektiv. Hennes namn är Aisha och hon är profeten Muhammeds tolfte och yngsta hustru.

I ett slag förändras Aishas barndomsvärld när hon gifts bort med den betydligt äldre Muhammed, en visionär som hävdar att han är Guds profet och som på kort tid förändrar den kända världen genom sin starka gudstro, islam. Aishas framåtanda och skarpa intellekt gör henne snabbt till Muhammeds favorithustru.

En dag går hon vilse i en ökenstorm och räddas av en ung soldat. Ett rykte gör gällande att hon och soldaten haft ett kärleksförhållande. Något som gör att Aisha riskerar dödsstraff som äktenskapsbryterska.


Maken Muhammed får en uppenbarelse och blir varse hennes oskuld, och Aisha kan räddas. Men Aisha är grundligt sårad av det faktum att hennes man behövde hjälp av himlen för att tro på hennes ord. Hon fortsätter att utmärka sig på olika sätt, inte minst på slagfältet när deras bosättning i Medina attackeras, då hon spelar en avgörande roll och sätter sig i respekt hos de troende. Muslimernas skara växer där Muhammeds religiösa rörelse drar fram över den arabiska öknen, och enar de stammar som krigat med varandra. Slutligen erövras också den heliga staden Mekka, men kort därefter blir Muhammed sjuk och dör.


Den nittonåriga änkan Aisha blir Kalifens rådgivare, stiftar lagar och kämpar för kvinnornas rättigheter. Hon blir en läromästare och till sist krigare och befälhavare – den mest inflytelserika kvinnan i Mellanöstern.


Aisha – de troendes moder är en storslagen och fängslande historisk roman som porträtterar en färgstark muslimsk kvinna som genom sin dådkraft var med om att skapa en världsreligion – och historia.

 
Läs provkapitlet
 
 
PS – Eftersom jag inte läst böckerna själv ännu utan bara lagt till dem i min egen läslista så är texterna saxade ur förlagens beskrivningar.