Medusas gåta

Medusas gåta av Dominique Sylvain är en annorlunda deckare. Inte för att den är unik i sin handling på något sätt. Utan sättet den är skriven på. Den är en modern deckare med stämningarna hos en klassisk Agatha Christie roman. På något underligt sätt ger boken en känsla av att vara både modern och klassisk på en och samma gång. Som om den hade kunnat utspela sig i vilket decenium som helst. Konstigt. Men bra!

Medusas gåta är den andra boken om den pensionerade kriminalinspektören Lola Jast och hennes amerikanska väninna, stripteasedansösen Ingrid. Boken utspelar sig i Paris och av en slump verkar det ha blivit många böcker som utspelar sig i Frankrike det här året. Undrar vad det kommer sig?

En dag blir Lola kontaktad av en av kvarterets frisörer, Lady Mba. Hennes fantastiske schamponerare Louis har försvunnit. Efter viss övertalning går Lola och Ingrid med på att se om de kan luska reda på vad som hänt honom. Det blir ett sökande som tar dem med till skumma nattklubbar, marinbibliotek, metrons underjordiska gångar, Paris uteliggare och många andra miljöer för att avslutas i Indonesiens fantastiska dykvatten.

Jag gillade verkligen den här boken. Det är en oblodig deckare i bästa pusselgåtegenre med starka känslomässiga kopplingar till Miss Marple och Hercule Poirot utan att för den skull förlora sin förankring i nutiden. Bra jobbat Madame Sylvain!

Betyg: ***+
Antal sidor: 293

Förlag: Norstedt