En hondjävuls liv och lustar

Som en förberedelse inför Bokmalens ReadTreat till helgen passade jag igår på att titta på En hondjävuls liv och lustar. Filmen baseras på Fay Weldons bok som vi ska bokcirkla om. Rollbesättningen är underbar med Roseanne Barr i rollen som den försmådda hemmafrun Ruth och en väldigt ung Meryl Streep som den undersköna romanförfattarinnan Mary Fisher.

Filmen är härligt rolig och jag skrattade många gånger och det mesta hade jag glömt, det är ju trots allt drygt 20 år sedan jag såg filmen senast. Filmen skiljer sig en del från boken, en hel del har helt enkelt inte tagits med och med tanken på att den här filmen spelades in för så länge sedan och att man då inte gjorde filmer längre än 1,5 timmar så är det förståeligt. Det är däremot väldigt viktigt att allt väsentligt finns med, och det gör det här. En del kul är borta, vissa detaljer är justerade, men i det stora hela saknas inget. Det enda som överhuvudtaget inte berörs är Ruths alla skönhetsoperationer för att se ut som Mary. De nämns inte ens i filmen, inte ens det faktum att hon helt plötsligt saknar den fula vårtan berörs i filmen, vips så är den bara borta!

Jag är väldigt glad att jag såg filmen så här innan vår bokcirkel, den ger onekligen ytterligare en dimension till boken, men jag anser nog att man bör ha läst boken först. Filmen blir bättre då, när man förstår det som inte sägs.

One Reply to “En hondjävuls liv och lustar”

Comments are closed.