Isens gåta

När det var dags för en ny talbok i bilstereon föll valet på Isens gåta av Raymond Khoury. Beskrivningen gjorde att jag tolkade den som en aktionthriller med vetenskapliga och religiösa inslag. Vilket vore perfekt för pendling till och från jobbet. Lite Dan Brown känsla över det hela.

Historien börjar spännande, ett tv-team med den berömda reportern Gracie Logan i spetsen är på Antarktis för göra en dokumentär om klimatförändringens hot mot inlandsisarna och vilka effekter det kan ha för jorden. Plötsligt flammar ett magnifikt ljussken upp på himlen och ett mystiskt tecken framträder på himlen och allt kablas ut i direktsänding. Hela världen ser på med förundran och skräck, och när ljusskenet och tecknet senare visar sig även på andra platser tar spekulationerna fart. Vad är det som pågår? Är det utomjordingar som försöker ta kontakt med oss? Är det ett tecken från Gud?

Samtidigt sitter en präst på en bergstopp i Egypten och mediterar över Guds skapelse. Han känner en mycket stark och svårgripbar kallelse att om och om igen teckna ner de visioner Gud sänder honom.

I Boston inser den före detta biltjuven Matt att hans bror forskaren verkar ha något med det hela att göra. Men brodern är ju död sedan ett par år tillbaka, hur går det ihop?

Världen håller andan medan Gracie, Matt och de andra försöker lösa gåtan med ljusskenet och tecknet och därmed rädda världen från det tumultartade kaos som hotar utbryta.

Men där någonstans spricker det. Det som började så bra håller inte hela vägen. Det är svårt att sätta fingret på om det är historien i sig eller författarens vilja att skriva en actionfylld och rafflande historia a la Mr Brown som brister, men något är det. Fokuset på USA som det heliga moderlandet som ska rädda världen känns också lite uttjatat och passé.

Uppläsningen av Peder Falk är helt ok utan att lämna några extra intryck. Något som lämnade mig lite undrande är titeln, Isens gåta. På engelska heter boken The Sign, en titel som känns mycket mer logisk. Isen är ju bara där det första händelserna utspelar sig. I övrigt är den ganska oviktig.

Betyg: **

Förlag: Norstedts

Andra som läst boken:
Boktipsaren
Mina boktips
Flygarens bokblogg