The Mozart Conspiracy

För ett tag sedan läste jag provkapitlen till The Mozart Conspiracy av Scott Mariani och tänkte att det här är en bok jag måste läsa. New York Times beskriver boken som ”James Bond möter Jasoun Bourne möter Da Vinci koden”. Ni hör ju, det bara måste läsas.

Och det är en ganska bra beskrivning. I många fall känns den mer som ett filmmanus än en roman, även om Bond för mig är synonymt med humor och glimten i ögat och det saknas här. Historien tar sig själv på väldigt mycket allvar. Annars är det actionfyllt så det sprutar om det, biljakter, spektakulära mord, en lite butter ovillig hjälte, en underskön hjältinna som dessutom är en av världens mest berömda operasångerskor och så vidare.

Den före detta SAS officeren Ben Harper får en dag ett telefonsamtal av sin ungdoms stora kärlek Leigh, den stora operastjärnan. För några månader sedan tog hennes bror Oliver, Bens bästa vän, livet av sig och nu är det någon som hotar Leigh. Det visar sig snart att Oliver forskat kring teorin att Mozart blev mördad och inte av vem som helst utan av en mystisk kult. Leigh har tidigare inte brytt sig så mycket, men nu ställs saker och ting på sin spets och tillsammans med Ben beger hon sig ut i Europa för att försöka lösa mysteriet med broderns död. Men varje spår de följer döljer döda och sårade människor. Hade Oliver rätt? Blev Mozart mördad, och i så fall av vem? Och vad har frimurarna med det hela att göra?

Ja, ni hör ju. Det hade kunnat vara The Bourne Identity med en Da Vincitwist. Något som funkar bra på bio men gör sig sämre i bokform. Grundhandlingen är bra och karaktärerna tydliga, men de långa actionavsnitten kändes, precis som jag sa, som klippta direkt ur ett filmmanus. Funkar de första gångerna men blir lite tröttsamt i längden.

The Mozart Conspiracy är tydligen bara en av fyra fem böcker om Ben Harper, kanske är de andra bättre eller sämre än den här, jag vet inte och just nu känner jag inte för att prova. Scott Mariani får lämna sin plats i min bokhylla åt någon annan.

Betyg: **+
Antal sidor: 333

Förlag: Touchstone

Andra som läst boken:
My Favourite Books
RT Book Reviews
Kirkus Reviews