Inga fler Kitty?

Ryktet säger att det inte blir några fler Kittyböcker. Enligt utsago ska Wahlströms ha meddelat att den sista Kittyboken kom ut 2010 och att nu är det slut. Det känns lite sorgligt, inte så mycket för att det 2012 hade varit 60 års jubileum vilket hade kunnat bli kul, utan mer för att hon är en så stor del av min uppväxt. Och jag är inte ensam. För lite mer än ett år sedan hade New York Times en artikel där flera stora amerikanska profiler, som Laura Bush, Hillary Clinton, Sonia Sotomayor och Diane Sawyer tydligt deklarerade att de var stora fan av den unga flickdetektiven Kitty Drew.

För mig var hon en viktig milstolpe på vägen in i läsningen. Jag minns att jag slukade dem. Sparade veckopengen för att kunna gå in på Hallmans (den lokala bokhandeln) och leta upp en ny Kittybok bland B. Wahlströms röda ryggar. Jag läste även de gröna ryggarna om Tvillingdetektiverna och andra, men de kom mer ur pappas gamla pojkrumsbibliotek än från bokhandeln.

Att min mamma var svensklärare och skolbibliotikarie och fick ta en hel del skit för att hon lät sin dotter läsa så dålig dussinlitteratur hade jag ingen aning om. Men tack och lov att hon lät mig hållas. Sedan den dagen har jag fortsatt läsa och jag kan än idag plocka fram och sjunka in i samma känsla av att totalt flyta bort i en historia, och det är en gåva tycker jag och sämre sällskap än de ovan nämna kvinnorna kan man befinna sig i.

Andra texter om Kitty
New York Times artikel
Breakfast Book Club