Nattvandraren

Nattvandraren av Andrew Taylor är en härlig utflykt i den viktorianska akademiska miljön Cambridge. Här finns alla de obligatoriska detaljerna för en riktigt bra roman i genren aka-porr, dvs böcker som utspelar sig i akademisk miljö, helst på internat och college. Här finns ett mystiskt slutet sällskap, Den Helige Andes klubb, ett par mystiska dödsfall och en massa hemligheter som döjls under ytan och hotar att förstöra livet för flera inblandade om de avslöjas.

Andrew Taylor har de senaste åren gjort sig känd som en av den engelska deckargenrens mångsidigaste författare vars böcker ofta innehåller en touch av det övernaturliga och lite läskiga. Jag har tidigare läst Det blödande hjärtat och gillat den jättemycket.

Den här historien handlar om John Holdsworth, en man som efter de tragiska dödsfallen av hans son och hustru nu befinner sig på ruinens brant. När han en dag får ett erbjudande av en rik änka att åka till Cambridge för att inventera deras bibliotek/ boksamling och samtidigt försöka reda ut vad som egentligen hänt hennes son som för tillfället hålls inspärrad på ett mentalsjukhus, i brist på bättre ord, så har han absolut inget att förlora. Att  förskottet dessutom gör att han äntligen kan betala för en gravsten till sin hustru och son gör beslutet ännu lättare.

Väl i Cambridge inser han snart att allt inte står rätt till. Den galna sonen är med största sannolikhet inte galen utan helt enkelt besatt av vanföreställningar och hjärnspöken. Men var kommer dessa hjärnspöken ifrån och på vad sätt hänger de samman med dödsfallet med kvinnan som drunknat i lärosätets damm? För att inte tala om den mystiska studentsammanslutningen med sina hemliga middagar och obscena riter. Andrew tecknar en bild av 1780-talets Cambridge som ett samhälle där intriger frodas och alla inser vikten av att bevara en hemlighet.

Taylors böcker är lätta att läsa, inte simpelt skrivna men engagerande och fängslande. Just Nattvandraren är kanske inte den bästa av dem, men god underhållning är det utan tvekan.

Betyg: ***
Antal sidor: 444

Bokförlag: Forum

Andra som läst Nattvandraren:
Bokhora
Stringhyllan
Bokform