Gratis böcker ökade försäljningen!

Den allra första världsboknatten i England den femte mars blev en succé! En miljon böcker delades ut gratis under loppet av några timmar. 25 författare ställde upp med var sin titel och 20 000 frivilliga fick 48 ex av sin favoritförfattares titel att dela ut. Dessutom anordnades ett flertal stora och små bokarrangemang runt om i landet, bland annat samlades mer än 7 000 människor på Trafalgar Square i nattkylan för att höra författare läsa ur sina verk. Dessutom hade BBC temadag och sände bara program som på ena eller andra sättet var bokrelaterade. You Go BBC!

Kritikerna var naturligtvis många innan eventet gick av stapeln och jag kan höra dem: ”det kommer aldrig att gå”, ”om vi delar ut böcker gratis kommer folk sluta köpa böcker” osv. Men, de blev motbevisade. Författarna vars böcker delades ut gratis minskade inte alls sin försäljning under den efterföljande veckan, tvärt om. Försäljningen ökade. David Nichols kunde skratta hela vägen till banken efter att ha konstaterat att hans bok One Day som delades ut gratis fördubblade (!) sin försäljning veckan efter World Book Night.

Världsboknatten är en vuxen version av den traditionella världsbokdag som riktar sig till barn och ungdomar. I den ideella stiftelsen World Book Night ingår representanter från de stora bokrelaterade företag och organisationerna i England. Stiftelsen föddes för ett år sedan och årets arrangemang är det första i sitt slag. Nästa år har WBN flyttat till den 23 april som är den dag UNESCO instiftat som internationella världsbokdagen. Och då satsar man ännu större, tio miljoner böcker planeras att delas ut och en gemensam satsning för de länder som vill vara med planeras. Hoppas Sverige hakar på, det vore fantastiskt! Jag är med! Tala om för mig vad jag kan göra, jag finns här!

Svensk bokhandel har skrivit om eventet.