Flickan på kyrkogården

”Du måste skriva en krimi om vi ska vara intresserade” förklarade de tyska bokförlagen för Maria Gustavsdotter. Och det har hon gjort. Flickan på kyrkogården är en mysdeckare som utspelar sig efter den stora branden i Uddevalla i början av 1800-talet. En brand som kom att påverka staden och dess invånare lång tid framöver.

På väg hem från ett besök ute på Gustavsberg finner Aurora Ekblad en fattig ung flicka skändad och mördad på kyrkogården. En flicka som tyvärr inte är det enda mordoffret och snart dras Aurora in i jakten på mördaren. Något som inte är helt lätt i en tid när unga kvinnor ska ägna sig åt att brodera och definitivt inte åt att promenera runt ensamma eller för den delen visa anklarna (hemska tanke!). Att Aurora och hennes småtokiga mor efter den stora branden lever lite på nåder hos moster och morbror grosshandlaren gör knappast situationen enklare.

Maria har skrivit en intressant och spännande mysdeckare i bästa Christiestil. Den är lättläst och samspelet mellan Aurora och hennes bortskämda kusin och de övriga karaktärerna känns trovärdigt och naturligt.

Ett extra plus delar jag naturligtvis ut för den välbekanta hemkänslan boken sprider genom att den utspelar sig i Uddevalla. Möjligen hade det inte skadat med en karta i början av boken för den som inte är så hemma i trakterna, men jag hade inga problem att följa historien och att se bilderna Maria målar upp framför mig.

För en mysig kväll uppkrupen i soffan med en god kopp te är den här boken ett utmärkt sällskap. Trots en grym mordhistoria så försvinner timmarna i en behaglig läsning.

Betyg: ***
Antal sidor: 297

Förlag: Isaberg förlag

Andra som läst boken:
Boktokig
Bokparet