Miracle on Regent Street

Det har väl knappast undgått någon att vintern lyser med sin frånvaro här på västkusten. Höststormarna rasar och regnet öser ner. Man fick därför ta till lite extraordinära åtgärder för att skapa julstämning i år. Ett av mina knep för att skapa den där speciella känslan är att läsa julinspirerad litteratur och lagom till advent passade Helena på att tipsa om några nya julböcker.  Jag klickade hem Ali Harris Miracle on Regent Street och började läsa.

Söker du en mysig chic-lit med tydliga julromantiska tendenser, då är det här boken för dig. Här finns allt. Den unga ”osynliga” tjejen Evie som arbetar på lagret på Hardy’s, ett av Londons äldsta varuhus. Hennes liv står för tillfället i stort sett stilla, hon bor hon sin syster och hjälper till som oavlönad nanny, ingen på jobbet vet vad hon heter utan envisas med att kalla henne Sarah och hon har låtit sig förfalla fullständigt. När hon en dag får veta att Hardy’s hotas av stängning sätter hon en plan i verket för att rädda varuhuset och dess anställda.

Det här är en klassisk saga i modern tappning. Den vanliga oansenliga tjejen som med hjälp av sina vänner lyckas ta tillbaka julen från de kommersiella krafterna och återuppväcka gamla traditioner. Det är rart, det är sött och det är fyllt av jul. Och ja, det finns en prins och en missunsam ”styvsyster”.

Tanken med boken var att den skulle fylla min dag med julstämning och det gjorde den. Miracle on Regent Street är så full av jul att den antagligen är i det närmaste omöjlig att läsa under någon annan del av året, men så här års är den alldeles rätt.

Möjligen är boken liten lång och har jag lite svårt att få ihop bilderna av den självutplånande osynliga lagertjejen med den driftiga, kreativa och handlingskraftiga tjejen som lyckas rädda varuhuset. Men det känns inte mer osannolikt än de flesta chic-lit karaktärer och jag kan leva med det. Dessutom är referenserna till vintage mode och de numera klassiska 40- och 50-talen inspirerande och underbara.

Betyg: ***
Antal sidor: 496

Andra som läst boken:
I hyllan
English book shop