Hugo Cabret – som att läsa en film

I inlägget Läs en bok skrev jag om några av vårens filmer som baseras på böcker och vilka av dem jag planerade att läsa och se. I samma veva klickade jag hem Hungerspelen, Romträsket och Hugo Cabret och igår trillade paketavin in på hallmattan.

Döm om min förvåning när jag packade upp Hugo Cabret och såg hur vansinnigt tjock den är. Det var lite Harry Potterkänsla över den. Jag hoppas inte den 4 cm tjocka boken med sina 534 sidor skrämmer bort sin unga målgrupp utan snarare lockar.

Historien utspelar sig i början av 1900-talet och handlar om den tolvårige, föräldrarlöse Hugo Cabret; klockskötare och tjuv.  Bakom väggarna på en av Paris stora järnvägsstationer för han en hemlig och anonym tillvaro. Tills en dag när en mekanisk man, en stulen nyckel, en mystisk teckning och faderns älskade anteckningsbok vänder upp och ner på tillvaron och Hugos liv vävs samman med en flicka som älskar hemligheter och en butter gammal leksaksförsäljares.

Det här är en fantastisk bok. Jag började bläddra lite förstrött i den. Hade inte alls tänkt läsa den ännu, filmen har ju inte biopremiär förrän i mars, men jag kunde inte låta bli. Det är en underbar historia och mellantinget mellan ungdomsbok och grafisk roman är en klockren kombination. Att läsa den här boken är som att läsa en film.

De första 44 sidorna innehåller inte ett ord text och på flera ställen i boken ersätts orden med bilder. Bilder som är som filmrutor och där du  själv får lägga ord till handlingen som utspelar sig på bilderna. När texten tar vid igen fortsätter historien, inte där orden slutade förra gången utan där bilderna slutade. Ett lysande koncept som inte på något sätt förtar läsupplevelsen utan snarare lägger en extra dimension till den. Liksom de ställen där sidorna bara innehåller några rader text och mycket vit yta. Ett grafiskt knep som jag gillar jättemycket. Det får historien att lyfta ytterligare ett snäpp.

Det här är en bok som kommer att få en hedersplats i bokhyllan och som jag kommer att läsa om. Trots de många sidorna gör bilderna och den unika grafiska sättningen att den går snabbt att läsa. Jag kunde inte lägga den ifrån mig förrän den var slut igår kväll.

Jag får rikta ett varmt tack till SF, det var under deras avdelning för kommande filmer som jag först läste om den nya filmen. När jag sedan såg att Martin Scorseese skulle regissera och att Ben Kingsley, Jude Law,  Christopher Lee och många andra stora namn skulle vara med så insåg jag att det här var en film jag måste se. Och trailern bådar gott, Sacha Baron Cohens roll som den nitiske stationsvakten får mig leende att dra paralleller till polisen i ’Allo ’Allo Hemlig Armén om ni minns den.

Författaren Brian Selznick har även skrivit boken The Houdini Box, en bok som definitivt kommer att hamna på min önskelista. Om den ens kommer i närheten av den här unika lilla pärlan så vill jag läsa den. Jag hoppas och tror att översättaren Anna Strandberg hade lika roligt när hon jobbade med den här som jag hade när jag läste den.

Betyg: *****-
Antal sidor: 534

Förlag: B Wahlströms  

Andra som läst boken:
The book smugglers
Tidaholms stadsbibliotek
New York Times

2 Replies to “Hugo Cabret – som att läsa en film”

  1. God fortsättning!

    Denna bok är fantastisk, har inte läst hela, har bläddrat i den och ställt tillbaka den i hyllan på biblioteket för att alltid få dåligt samvete när den glimtar förbi när jag passerar hyllan. Superkul att den ska filmatiseras, nu finns det längre inga dåliga ursäkter, jag ska läsa den.

    Hoppas filmen kan göra så att barnen vill läsa boken, för tyvärr så har boken inte lästs alls sedan vi fick in den till bibblan för något år sedan. /Bokfinken

  2. God fortsättning själv. Hoppas helgerna varit härliga och fyllda med läsning.

    Det här är verkligen en härlig bok, men problemet för den är nog att ingen känner till den. Och det är synd för det är en fin historia.

    Kan ni inte exponera den lite extra sedan när filmen kommer upp på bio? Kanske göra "läs en film" tema i vår. Mästerkatten kommer ju också ut och säkert någon mer som kan tilltala barn/ ungdomar.

Comments are closed.