Feelgood i hyreshus

Om en gång är ingen, vad är då tre? En trend?
Det känns hur som helst väldigt träffande och riktigt med tanke på den tid vi lever i att den senaste tidens feelgoodböcker flyttat från små caféer och hotell på landet till hyreshus i stan där ingen till en början, förutom portvakten, egentligen känner någon annan.

Från Milano i Elefantens sinne och Barcelona i Misstagens bok till Fifth Avenue och New York i Marc Levys nya lilla pärla Någon som du – våren har tillbringats i portvakternas rike.

Den här gången bjuder Levy på en mysig historia om ett hyreshus där hissen fortfarande körs manuellt av en indisk hisskötare. En föråldrad sedvänja som en del tycker är charmigt medan andra tycker det inskränker deras liv. Allt vore mycket bättre om det gick automatiskt när man tryckte på en knapp. Eller…?

Till slut kommer det till en punkt när hissen ska bytas ut, hisskötaren förlora sitt jobb och vardagen ställas på ända för rullstolsbundna Chloe. Kan Sanji, den indiske unge släktingen på besök i USA ställa allt till rätta? Kan han hjälpa sin morbror slå rekordet i vertikalt resande och kan han övertyga Chloe att de är menade för varandra?

Även i vanliga fall varvar jag nervpirrande spänningsromaner med skön feelgood, men den här våren känns det behovet större än någonsin. Någon som du är prefekt avkoppling från alla dystra tankar och framtidsutsikter som präglar flödet annars. En liten godsak att njuta av i soffhörnet.