Försvinnande, mord och franska vingårdar

Peter May är en favorit, helt klart. En mästare på spännande historier från ödsliga skotska öar bland annat. Trogna läsare vet att jag dessutom blev lite förtjust i den nya hjälten Enzo Macleod. Skotsk/italiensk rättsläkare som numera bor och undervisar i Frankrike – kan det bli bättre?

Första boken var en riktig höjdare, jag tyckte mycket om Ett kallt fall och såg fram emot fortsättningen. En fortsättning som förutom ett gammalt försvinnande kombinerat med nya mordfall för Enzo att lösa dessutom skulle utspela sig i på franska vingårdar. Som sagt, kan det bli bättre?

Och ja, det kan det nog. Döden i Gaillac är inte på något sätt en dålig bok. Spänningen är där, det kalla fallet är där, vinet, kärleken och familjedramat… Ändå är det något som saknas. Något som gör att den inte riktigt levererar, inte håller samma höga standard som jag vant mig vid. Och det är just det som är haken tror jag – den höga standard som jag vant mig vid. May leverer alltid så jag förväntade mig mer. Jag gillar fortfarande Enzo och miljön den här gången är lika lockande, om än på ett annat sätt, än tidigare, och fallet… tja… han är skicklig på att väva intriger. Ändå skaver det lite. Saknas det där lilla extra.

Enzo bor på en vingård i Gaillac i södra Frankrike medan han försöker lösa det fyra år gamla försvinnandet av en av världens främsta, och mest avskydda, vinkritiker. Plötsligt dyker Enzos elev/assitent upp, samtidigt som hans dotter. När så av-och-på flickvännen dyker upp för att tillbringa helgen i den lilla stugan och vinkritikerns unga vackra dotter knackar på blir det helt enkelt för många kvinnor i Enzos liv. Och det den delen jag tycker minst om i boken. Jag störde mig på förutsägbarheten i den. Är det något May hittills inte har varit så är det förutsägbar. Jag har alltid tyckt om hans karaktärer, och jag gillar fortfarande Enzo, även om han blivit lite kantstött.

Försvinnande och mordhistorien är dock fortfarande spännande och jag kommer definitivt att läsa även nästa bok i serien (det finns sex stycken utgivna på engelska hittills).