Det är inte jul nu!

Julfritt av John Grisham

Jag vet! Jag har inte gått och blivit galen, men det är först nu som vi har vinter här på västkusten. Vit vacker snö bäddar in landskapet och -4 grader är inte alltför kallt. Mest friskt och skönt faktiskt.

Det känns därför helt logiskt att öppna John Grishams underbara bok Julfritt. Jag brukar läsa den varje år i jultid, men den här gången tog det emot. Julstämningen infann sig ju liksom aldrig. Men nu kan jag helt enkelt inte låta bli. För ziljonte gången läser jag och njuter. 


Det ska erkännas att jag var lite skeptisk första gången. Jag hade aldrig läst en bok av Grisham, även om pappa och lilla syster gillar honom, men jag har sett flera av filmatiseringarna, tex Juryn, Firman och Pelikanfallet. Men vilken tur att jag köpte denna, snart sönderlästa, pärla.


Boken handlar om paret Krank i USA. När deras enda dotter i december ger sig av till Peru för ett års volontärarbete och därmed kommer att missa hela julen så bestämmer sig Luther och Nora Krank för att hoppa över julen det här året och i stället åka på en kryssning till Karibien. Luther som är revisor till yrket har räknat ut att de förra året spenderade 6000 dollar på julen och kryssningen kommer bara att kosta dem 3000, så här finns pengar att spara.


Men, det visar sig inte vara så lätt. Grannarna blir upprörda när de inte sätter upp den lysande snögubben på taket (det innebär att gatan i år kommer att förlora tävlingen om bäst dekorerade gata i år), scouterna, poliserna och brandmännen blir sura när de inte får sålt några kakor och almanackor som de brukar osv. Det är inte lätt, men det ska gå!


Och det går ganska bra, framför allt på grund av alla som lägger sig i och ifrågasätter hur man kan hoppa över julen. Det gör bara paret Krank ännu mer beslutsamma, ända tills dottern på julafton ringer och meddelar att hon är på väg hem, med en ny fästman, och hon förväntar sig det traditionella julfirandet. Hela konkarongen. Nu har Kranks exakt fem timmar på sig att ordna allt det som normalt tar flera veckor. Det är naturligtvis dömt att misslyckas… Och kryssningen vad ska det nu bli av den?


Det här är ingen tjock bok, men desto mer välskriven. Jag älskar den! Läs den! Jag gör det, varje år.