Vanmakt – om faran av att vara van vid makt

Vanmakt
av Thomas Erikson

Vanmakt är den tredje boken Thomas Erikson skrivit om Alex King.

King är något så ovanligt som en sympatisk hjälte i en svensk kriminalroman. Det är vi inte bortskämda med. Han är varken polis eller privatdetektiv. Utan alkoholproblem eller fetisch för frosseri i klassisk musik. Liksom sin skapare är Alex coach och beteendevetare, främst för ledare och ledningsgrupper. Han arbetar en metod som delar in olika personligheter i olika färger, det sk DISAspråket. Något som den uppmärksamme läsaren redan noterat även följer med böckerna.

Första boken, Bländverk, var gul både till omslag och huvudperson, andra boken, Illdåd, var röd och den här boken är blå. Det är inte en alltför vågad gissning att redan nu påstå att nästa bok kommer att vara grön, både till karaktär och omslag.

Vanmakt är en bok om makt. Om att demonstrera sin makt. Utan att sky några medel. Men det handlar också om politisk makt och inflytande. Om att vara van vid makt.

Den engelske diplomaten William Smythes tio månader gamla son kidnappas och försvinner, inte bara en utan två gånger. Likaså tonårsdottern. Frun som tampas med sina egna demoner och självmedicinerar för att döva smärtan kidnappas av en ambulans. Vem är det som vill dem så illa och vad är det de vill egentligen?

I Vanmakt tar Alex mindre plats än i de två tidigare. Han finns där, men allt snurrar inte runt honom. Även färgläran har fått stå tillbaka för handlingen. Alex och Nina som till slut funnit varandra snubblar till och det nya sköra förhållandet får en del törnar. Ska det hålla? Vi vill ju det. Vill ju att de ska få varandra till slut. Även en kriminalroman har rätt till ett lyckligt slut.

Jag gillar Thomas Eriksons böcker. Det har jag gjort från första början. Framför allt Illdåd slog an en sträng. Kröp in under huden och berörde på djupet. En riktigt bra bok. En viktig bok. Vanmakt är inte riktigt lika närgången. Berör inte på samma sätt även om det naturligtvis är förfärligt när små barn kidnappas. Men bok två handlade så mycket om rättsövergrepp och situationer som är omöjliga att försvara sig mot. När de som ska stå på ens sida inte gör det utan istället vänder sig mot en. Fruktansvärt! Jag ser med spänning fram emot fjärde boken som kommer i höst.

Antal sidor: 442
Förlag: Damm

Extra:
Thomas Eriksson
Läs ett smakprov här.
Ljudboken är inläst av Stefan Sauk, du kan provlyssna här.

Andra som läst Vanmakt:
Marlenes bokblogg
Lottens bokblogg
Dast magazine