Den franska fotografens liv blir film

Historien om Lee Miller förtjänas att berättas om och om och om igen. Av flera olika berättare, i flera olika format. Många med mig var säkert skamligt omedvetna om denna fantastiska kvinna, hennes karriär och kamp. Lee Miller var före sin tid. Utan henne, och hennes gelikar, hade läget för västvärldens kvinnor varit ett helt annat än det är idag. Hon var steget före. Hela tiden.

Och nu blir hennes liv film med Kate Winslet i huvudrollen. Ett fantastiskt val.

Att aldrig ha hört talas om denna modell/krigsfotograf/kvinnorättskämpe känns som en brist och jag är innerligt tacksam att Natasha Lester valde att lyfta fram och belysa henne i Den franska fotografen. Det var en fantastisk bok om ett fantastiskt och fascinerande kvinnoöde.

”In a time of war, we needed to report war and Lee Miller might have been created for the purpose of doing just that for us.”

Audrey Withers, Vouge

Jag vill inte på något sätt förringa karriären som modell, men det är som krigsfotograf hon flyttar barriärerna. Att på 1940-talet sända en kvinna till frontlinjen var inte bara modigt gjort av Audrey Withers, Vouges amerikanske chefredaktör, det var fullständigt otänkbart. Ändå gjorde hon det och fick som tack tidningen fylld av minnesvärda bilder från belägringen av St Malo, Paris befrielse, öppnandet av Dachau och kanske mest spektakulärt, bilden av Miller som skrubbar sig ren från jord, lera och minnen från koncentrationslägren i Hitlers badkar samma dag som har tar livet av sig i sin bunker.

Filmen utspelar sig under tio år, 1938 – 1948, år som kom att förändra Millers liv och samtidigt göra henne legendarisk. Vid sin sida kommer Winslet ha duktiga skådespelare som Jude Law, Josh O’Connor, Andrea Riseborough och Marion Cotillard. Inspelningen är planerad till våren/sommaren nästa år så förhoppningsvis får vi se den på bioduken 2023.