Frivilligt, eller ofrivilligt utloggad

Dagens bok är mycket talande för hur det känns att ligga sjuk i halsfluss. När febern går hög och synen blir grumlig blir man helt ofrivilligt det som Katie väljer själv – dvs, Utloggad. Att under några dagar vara helt avskuren från omvärlden, utan koll på varken nyheter eller vad ytligt bekanta eller nära vänner har för sig. En smått absurd känsla i våra tider.

Efter en totalt misslyckad branschfest för att fira utgivningen av en ny bok skickar Katie ett frustrerat och ganska elakt mail till sin bäste vän, eller det var i alla fall tanken. Inom kort sprids det som en löpeld på sociala medier och världen rasar. I panik loggar hon ut från allt, både den digitala världen men även London, i det att hon flyr till en avlägsen by i norra Skottland. Här hoppas hon kunna gömma sig för omvärlden. Hon går till och med så långt att hon kastar mobilen i sjön, bara för att inte frestas att koppla upp sig och se hur folk gör narr av henne.

Att kasta mobilen gör dock hennes vänner oroliga, de får inte tag på henne, vet inte hur hon mår eller ens om hon lever. Efter lite detektivarbete lyckas de snoka rätt på henne och ger sig ut för att tvinga henne tillbaka till civilisationen.

Det är en mysig liten pralin Lilly Emme har skrivit, med smådråpliga situationer och härliga miljöer. En sockersöt godisbit med lite kärvare mitt som förhoppningsvis får en att stanna upp och fundera lite medan man läser. I dessa tider är det ganska nyttigt, att ta sig tid att fundera över hur stor del av våra liv som vi faktiskt lever digitalt och hur mycket vi låter vad andra tycker och tänker, eller vad vi tror att de tycker och tänker, styra våra liv. Vi skulle alla behöva stanna upp och fundera på att kanske logga ut en stund, helt eller delvis.

Att ta till halsfluss eller liknande för att göra det känns dock väl drastiskt, lägg helt enkelt ifrån dig telefonen, plattan och datorn en stund och bara var!