Uncategorized

Den eviga kampen mellan religion och vetenskap

Begynnelse av Dan Brown

I sin nya bok Begynnelse håller Dan Brown sig kvar inom sitt favoritområde – kampen mellan religion (främst då den katolska) och vetenskap. Det började med DaVinci-koden, fortsatte med Änglar och demoner vidare till Inferno och Den förlorade symbolen, bara för att nämna några. Och det är ett tacksamt område att ösa ur, det finns hur mycket som helst och är ständigt lika aktuellt.

Även den här gången är Robert Langdon huvudperson och historien tar fart när Langdon blir inbjuden till Guggenheim-museet i Bilbao för att vara med när den store tänkaren, vetenskapsmannen, uppfinnaren… you name it… Edmond Kirsh ska avslöja den stora sensationen. Han har nämligen svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor.

När Kirsh hinner bli mördad, mitt under sitt tal som livesänds till miljoner människor via sociala medier och precis innan det stora avslöjandet snurrar historien på i ett allt snabbare tempo. Och som vanligt när det gäller Brown så går det fort, viktiga människor och organisationer involveras i ett rasande tempo. Den här gången såväl det spanska kungahuset som ledare för kristendomen, judendomen och islam.

Nytt för den här boken är tekniken. Brown har varit noga med att placera boken rätt i tiden och utnyttja alla dess möjligheter. Det mesta sänds live, via sociala medier och internet och AI-robotar spelar en stor roll. Det är kanske det som står ut mest, det stora teknikfokuset, annars är Begynnelse väldigt lik de tidigare böckerna. Huvudpersonen är den samma, konflikterna lika så. Men det här känns modernare. Mer aktuellt.

Kanske är det kombinationen av den aktuella känslan och det välbekanta upplägget som gör att boken känns mer lättillgänglig än de tidigare.  Den går snabbare att läsa trots att den är 520 sidor lång. Det är några timmars helt ok underhållning i bästa Brown-anda som levereras. Perfekt för dagar när man inte kräver mer än så, när inte hjärnan nödvändigtvis behöver, eller vill, utmanas mer.