Från mysdeckare via mentalsjukhusskräck till porrinspelning

Ja herr Theorin spänner över breda områden, det måste man säga. Med sin nya ebok Swedish Love – filmhelgen är Johan  Theorin en av de första författarna ut på nya förlaget Bonnier Bookery. Han serverar oss en kortroman (bara 178 sidor som ebok på Storytel) som både saknar det typiska theorinska anslaget, och samtidigt känns väldigt bekant.

Swedish Love – filmhelgen av Johan Theorin

Sceneriet känns igen; en grupp människor blir insnöade i en enslig stuga på landet, spänningar uppstår som till slut briserar i en skön hämnd. Och kanske är det just relationer som är och alltid har varit Theorins styrka.

Förutsättningen för historien är dock ny och inte så typisk författaren. Den här gången får vi nämligen följa med på en porrfilmsinspelning. Den ”store” regissören Ted har kallat på sin gamla musa Venus och även fått med tre nybörjare på tåget. Tillsammans ska de göra en porrfilmsvariant på Selma Lagerlöfs klassiker Herr Arnes penningar, vilket i snuskversionen så klart blir Herr Arnes penisar.

Tekniken är fixad, kamerorna monterade, ljuset påslaget och datorn är igång (det hela ska så klart livesändas på en betalsajt också). Men, det går naturligtvis inte så smidigt som Ted tänkt sig. Inte alls så smidigt. Venus är proffs och klär snabbt av sig och ställer sig på knä framför Ted. Stönar på beställning och låter munnen jobba. Olof vill inget hellre än att köra igång, men de unga tjejerna är lite mer tveksamma. När strömmen går ställs allt på sin spets. Är det överhuvudtaget möjligt att filma mer den här helgen och kommer tjejerna att vara kvar när strömmen kommer tillbaka? Mitt i allt kommer Venus och Teds historia tillbaka och Linnéa hittar sitt mod i ciderburken.

I all sin enkelhet och korthet är det här en mycket tänkvärd historia. Det handlar om relationer, känslor, mod, stora beslut och hämnd. Och jag är mycket förtjust i det faktum att han slutar i tid. Vi blir inte serverade hela bilden. Vi får fylla i själva och det älskar jag. Författaren visar förtroende för mig som läsare och min intelligens och fantasi.

En eloge dessutom till författare som vågar kliva utanför bekvämlighetszonen, som vågar skriva historier som inte går hand i hand med dem som gjorde sådan succé.

Det är en intressant början för Bonnier Bookery som har såväl Pernilla Glaser som Anna Jansson och Malin Persson Giolito på listan för våren. Mig passar det digitala konceptet perfekt, böckerna produceras som ljudböcker och eböcker, och jag hoppas att flera tilltalas av det.