De dödas röster gör mig mållös

Genom åren har sommaren varit förknippad med Sommarpratarna och med Radioteatern i P1.

Jag minns året när vi tillbringade sommarlovet på Gotland och såg till att åka mellan ställena just kl 13 eftersom ”Sommar” sändes då. Av en slump kom vi även in på Radioteatern som det året spelade Agnes Cecilia av Maria Gripe (jag tror och hoppas att det är samma version som nu kommer ut på Storytel) och jag var fast. Fullständigt fast. Näst intill maniskt såg vi till att sitta i bilen just då så att vi kunde lyssna. Ja kära vänner, det här var på stenåldern när det inte fanns något sådant som streamingtjänster, man var tvungen att lyssna där och då, just när programmet sändes, annars var det kört.

Kanske är det därifrån min förkärlek för ljudböcker kommer, jag vet inte, men jag minns att jag fullkomligt älskade Radioteaterversionen av Tordyveln flyger i skymningen och Sagan om ringen som båda sändes några år senare.

Nu är det dock några år sedan jag lyssnade på radioteatern senast, kanske beror det på uppsättningarna, kanske beror det på mig, vad vet jag. Men så i år startar P3 serie som sänder De dödas röster av Sara Bergmark Elfgren, ni vet en av författarna till den fantastiska boken Cirkeln. Och ja, det går att streama eller ladda ner för lyssning när det passar och jag slukade de åtta avsnitten på raken i helgen.

Jag vet inte hur hon bär sig åt, men jag vill gå i lära hos Ms Bergmark Elfgren. Jag vill vara en fluga på väggen när hon sitter och arbetar, jag vill krypa in i hennes hjärna för att lära mig hur hon gör. För det här är inte bra, det är lysande!

Till sin hjälp har hon bland annat haft medförfattarna Judith Kiros och Mattias J. Skoglund samt ett fantastiskt gäng skådespelare, framför allt gillar jag Sanna Sundqvist som Emma och Måns Nathanaelsson som Frippe.

De dödas röster är en mockumentär, det vill säga en fiktiv dokumentär. Här finns inslag av vänskap, värme, förtroenden, rollspel och fascination för det ockulta, men framför allt är det alldeles väldigt vansinnigt spännande. Vi får följa journalisten Emma Nylander som börjar nysta i ett tjugo år gammalt mord som ägde rum där hon själv växte upp i mitten av 1990-talet.

Det här bådar mycket gott för P3 Serie, men det blir inte lätt att följa upp det är ett som är säkert.

Här kan du lyssna eller ladda ner de åtta avsnitten.