Rivalerna gör mig betänksam inför framtiden

Rivalerna
av Alyson Noël

Konceptet med tävlingar där vinnaren får driva en egen restaurang/ en bar/ jobba hos Donald Trump eller något liknande är inte nytt. Tv-program som Baren, Hells Kitchen, Americas Next Top Model och The Apprentice har gått i säsong efter säsong på tv. Och säker förekommit i både en och två böcker även om Rivalerna av Alyson Noël var den första bok jag läste som är uppbyggd runt samma tanke.

Den store Hollywoodmagnaten Ira Redman fixar en tävling för att marknadsföra sina klubbar i Los Angeles. Tio unga, väldigt unga, människor väljs ut och tilldelas var sin klubb som de ska försöka göra så populär och välbesökt som möjligt. Varje vecka skickas den hem som lyckats sämst. Vi får på nära håll följa de tävlande och de ansträngningar, problem, intriger och hinder de stöter på längs vägen mot slutmålet – att stå som slutsegrare och erövra drömjobbet.
Layla Harrison vill bli grävande journalist och på sin väg dit driver hon en blogg som avslöjar hemligheter och skvaller om Los Angeles kändisvärld. Aster Amirpour vill bli skådespelare och ser tävlingen som en möjlighet men måste ljuga för sin familj för att varje kväll kunna smita iväg till den klubb hon egentligen själv är för ung för att komma in på. Tommy Philips är en kämpande musiker som hoppas bli känd och därigenom kunna får kontakt med sin frånvarande och berömda pappa. Madison Brooks är filmvärldens it-girl just nu och allt verkar gå hennes väg – i alla fall tills hon plötsligt försvinner. Våra tävlande blir snart misstänkta och trasslar sin att djupare in i en härva av lögner. 
Rivalerna är skriven för unga vuxna, den är lättläst och många gånger fascinerande. Det är en värld som känns så främmande och, inser jag samtidigt, säkert inte alls är så främmande för dagens unga. (Gud vad jag kände mig gammal plötsligt.) Bitvis blir det lite obehagligt, inte för att handlingen är läskig utan för att jag innerligt hoppas att det här är ren fiktion, annars ser framtiden oerhört deprimerande ut. Men jag gillade att läsa den, det går fort, boken är lättläst och handlingen driven så sidorna flyter fram. Möjligen hade jag önskat att man kunde komma karaktärerna lite djupare in på livet, de känns lite ytliga och jag får inte riktigt grepp om dem. 
Rivalerna är den första boken i en trilogi om hur drömmar kan förvandlas till mardrömmar. Jag är helt övertygad om att den kommer att läsas och älskas av många som med förväntan ser fram emot nästa bok.