Champagneführern

Elegant crime, psykologisk thriller, pusseldeckare, spionroman… Listan på underkategorier inom kriminallitteraturen kan göras nästan hur lång som helst, och nu får vi stifta bekantskap med ytterligare en. Det är författaren Kåre Halldén som skapat en egen genre för sin deckardebut, wine crime.

I Champagneführern råkar Harald Poppe, en svensk vinturist på gruppresa i champagnedistriktet, snubbla över en det ena liket efter det andra. Det enda de döda verkar ha gemensam är just Harald och polisen börjar snart misstänka honom. Men sanningen är att brottens historia går mycket längre tillbaka i tiden en de få dagar Harald varit i Frankrike. Nej, historien börjar redan under andra världskriget när området var ockuperat av tyskarna.

Det här är en typisk sommardeckare. Lättläst och lagom spännande, ingen komplicerad intrig utan berättat rakt av. Kopplingen mellan dåtid och nutid görs på ett bra sätt och känns varken störande eller krystat vilket det ofta blir. Jag gillade dessutom hur författare fick mig att ändra omdöme om en av personerna. Allt eftersom jag läste tyckte jag h.. personen blev mer och mer osympatiskt. Smart drag.

Mina kunskaper om champagne är ungefär lika stora, eller små beroende på hur man ser det, som om vin. Smakar det gott är det bra. Varför göra det mer komplicerat än så?

Betyg: *** (pappa gav den ****+)
Antal sidor: 395

Förlag: Damm

Andra som läst boken:
Bibliotikarien läser
Nerikes Allehanda