Uncategorized

Flimmer – ett syskonsamarbete

För första gången har syskonen Even och Anne Holt skrivit en bok tillsammans. Det är boken Flimmer som blivit deras gemensamma alster. Där har de utnyttjat sina respektive specialiteter, Anne som författare och Even som hjärtspecialist, för att skapa en modern thriller med tankeväckande intrig.

Den världsberömda hjärtläkaren Sara Zuckermann räddar dagligen människor till livet genom att operera in så kallade hjärtstartare, pacemakers, på dem. Men så efter ett par sådana rutinoperationer dör plötsligt patienterna och en grym historia nystas upp där någon verkar ha planterat in ett datavirus i hjärtstartarna. Ett virus som får de små apparaterna att löpa amok och döda istället för att rädda liv. Vem kan vara så grym? Och varför? Är det någon som vill åt det tillverkande företaget, eller sjukhuset eller är attacken till och med riktad mot Sara själv? Det blir en kamp mot tiden för att lösa gåtan.

Det är en väldigt modern och faktaspäckad thriller. Bitvis blir den lite väl teknisk med beskrivningar på hur hjärtstartarna fungerar och partierna som beskriver hur sk day traders arbetar på den internationella aktiemarknaden är bitvis lite svår att greppa. Antagligen för att det är en så främmande värld för mig. Det drar dock inte ner intrycket av boken utan ger den bara en ännu mer aktuell känsla. Och det känns trovärdigt. Jag köper det jag läser.

Flimmer är en deckare/ thriller som är härligt fri från försupna manliga kommissarier. Lite förutsägbart är det kanske i och för sig att huvudpersonen som ska lösa gåtan är en stor världsstjärna inom sitt område. I den här genren är det aldrig ”vanliga” männsikor som löser brotten. Sara Zuckermann är inte på långa vägar en alltigenom sympatisk människa och hon är inte alltid helt enkel att förstå sig på men känns ändå trovärdig.

Det är möjligt att det här syskonsamarbetet var en engångsföreteelse, men i så fall var det ett lyckad sådant. Som vanligt är språket lättläst och trots att det är en tjock bok så gick det fort att läsa den. Enligt pappa till och med lite för fort.

Betyg: **** (pappa gav den *****)
Antal sidor: 430

Förlag: Piratförlaget

Andra som läst boken:
Eli läser och skriver
En bok om dagen