From Lark Rise to Candleford

Okej, jag erkänner: I’m a succer för engelska kostymdramer. Gärna viktorianska. Och jag älskar From Lark Rise to Candleford. Den underbara historien om Laura Timmins och hennes familj och vänner i de två närliggande byarna/ samhällena Lark Rise och Candleford. Lauras familj lever i det mindre och fattigare Lark Rise och när Laura får arbete på posten hos släktingen Dorcas i det finare och rikare Candleford ställs hon inför rejäla kulturkrockar.

Jag älskar att följa människorna i de olika byarna och hur deras liv ofrånkomligen vävs samman. Karaktärerna är underbara: postfröken Dorcas som bara inte kan låta bli att lägga i sig i andras liv, den religiösa och pryda brevbäraren, de två systrarna Pratt med sitt skrädderi, Lauras pappa som är en fantastiskt duktig stenhuggare; den fumlige och i princip odugliga unga husan hos Dorcas, orginalet Twister, den kloka gumman… Ja, ni förstår.

SVT sänder nu (söndagar kl 21.00 i 1:an) den tredje säsongen av hittills fyra och fler verkar vara på gång. Det finns många härliga avsnitt, men eftersom jag är vansinnigt svag för härliga julavsnitt så blir julprogrammet som inleder säsong två en favorit.

TVserien bygger på en trilogi av Flora Thompson. Böcker som jag ännu inte läst och nu efter att ha sett och älskat tvserien är tveksam till om jag bör läsa. Kommer jag bara att bli besviken? Är de bättre än serien? I så fall är det ju bra. Vad ska en stackars flicka göra.

2 Replies to “From Lark Rise to Candleford”

  1. Jag har läst böckerna(både på svenska och engelska)och de är fantastiskt intressanta! TV-serien bygger ju på böckerna men är väldigt utbroderade och med mycket hittapå.

  2. Vad spännande. Du är den förste jag hört som läst böckerna. Eftersom jag älskar serien så är jag lite sugen på att läsa böckerna också. Eller kanske man ska låta bli. Kanske blir man bara irriterad för att det inte stämmer.

Comments are closed.