Baddaren

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Efter ett antal deckare på rad var det ganska befriande att plocka upp en helt annan sorts bok. Och Baddaren är så långt ifrån en deckare man kan komma. Den här historien utspelar sig på den lilla ön Hjortholmen. Där samlas under några korta sommarveckor några vilsna själar i syfte att som vuxna äntligen lära sig simma. Men det hela utvecklar sig till en upplevelse som förändrar dem för alltid.
Emmas sätt att teckna sina karaktärer påminner i mångt och mycket om Viveca Lärns. På ett nästan karikatyrartat sätt plockar hon fram några få egenskaper, själsliga eller fysiska, som tecknar en klar bild av personen. Det är till synes simpelt, men när det görs med kärlek och omtanke är det väldigt effektivt.
Historien är uppbyggd kring den kämpande konstnären Maja som i ett försök att hitta försörjning, och för att hitta tillbaka till sig själv, bestämmer sig för att starta en simskola för vuxna under två sommarveckor. Sagt och gjort, inom kort drar en simskola i internatform där kost och logi ingår igång.
Jag kan känna igen mig i Majas entusiasm inför ett nytt projekt och även i den lilla besvikelsen när det inte blir riktigt som man tänkt sig. Maja hade föreställt sig en kurs fylld av invandrarkvinnor som aldrig fått lära sig att simma. Hon hade sett fram emot långa middagar där de delade historier och berättelser från sina respektive kulturer medan de avnjöt Josefins fantastiska mat.
Så blev det inte. Från början var det ett tjugotal anmälda, men när finanskrisen slog till valde nästan alla att dra tillbaka sin anmälan och till slut var det bara tre deltagare som kom. En blyg trädgårdsmästare, en nittonårig sporttok och en svartklädd kulturkvinna som är livrädd för vatten. Det blir en utmaning som heter duga för Maja.
Att hon dessutom har problem i sitt äktenskap med den mycket äldre och etablerade konstnären Pelle Hannix gör inte situationen bättre och i sökandet efter sin egen identitet kan det vara farligt lätt att falla för frestelser.
Jag hade roligt när jag läste den här boken och det är ett gott betyg. Det är inte ofta det händer, att jag sitter och ler lite medan jag läser en bok. Till stor del kan det i och för sig bero på att jag främst läser fantasy eller spänningslitteratur och då ingår sällan må-bra moment.
Betyg: ***
Antal sidor: 384
Förlag:: Pocketförlaget