Doft av ondska

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Sekwa har gjort det igen! 

Jag är inte säker på hur de bär sig åt, men gång på gång serverar de böcker som faller mig på läppen. Fantastiska historier som jag inte visste jag gillade presenteras i läckra franska band.

När jag öppnar den här boken tar det inte lång tid att inse att jag om igen börjar i fel ände. Bombyx som ligger hemma i den för tillfället alltför digra läshögen visar sig vara den första boken om Diane Harpmann – och den har jag ännu inte läst. Av någon anledning lockade baksidestexten på Doft av ondska av Anne Rambach mer så det var den som fick följa med på semestern. Nu ska det inte spela någon roll eftersom Doft av ondska är en fristående fortsättning. Men de olika hänvisningarna till Bombyx gör mig nyfiken och det är ingen överdrift att påstå att den kommer att klättra flera steg i läshögens prioriteringsordning.
För Anne Rambach skriver rappt och målar träffsäkert en spännande och rafflande historia om frilansjournalisten Diane Harpmann som av en händelse hamnar mitt i en intrikat mordhistoria. Under lanseringspartyt för den nya parfymen Enver – helvete – hamnar parfymens ansikte mitt i skottlinjen och mördas. Den undersköna Angelina Jolie segnar död ner på podiet mitt under själva högtidstalet. Panik utbryter och en intensiv jakt inleds för att få tag på mördaren innan fler får sätta livet till. Men var Angelina verkligen det tilltänkta offret? Eller befinner sig någon annan i livsfara?
En riktig bladvändare.
Rafflande spänning från början till slut.
Rappt, snabbt och träffsäkert.
Det är lätt att rada upp klichéartade onliners för att beskriva Doft av ondska, och för en gångs skull vore det helt rätt. För den är allt det där – och mycket mer. Det är länge sedan jag läste en spänningsroman som behöll mitt intresse hela vägen. Som jag inte läste slut bara för att just ha läst slut den. Men Rambach lyckas. Från första stund är jag fast och historien rusar fram under min oavbrutna läsning en regnig dag på Tunö i Danmark. Tack och lov för regnväder!
Diane Harpmann är en modern hjältinna i ordets alla bemärkelser. Vacker, stark, snabb, smart,  kampsportare, men med ett mörker som sliter i henne och dränerar henne på kraft. Och liksom med Lisbeth Salander så känns hon väldigt mänsklig trots sina fantastiska egenskaper. Jag gillar henne och kommer definitivt att läsa Bombyx.
Betyg: ****
Antal sidor: 346
Förlag: Sekwa