Vem ska man tro på, tro på, tro på…

Ju längre jag läser i Alafair Burkes bok Exet desto högre klingar DiLevas gamla slagdänga i bakhuvudet. För en sak är säker, här är alla – och ingen – misstänkta och det gäller att hänga med i svängarna.

För tjugo år sedan förstörde Olivia Jacks liv, krossade honom. Idag är hon en av New Yorks bästa försvarsadvokater och när hans dotter ber om hjälp att rentvå honom tvekar hon inte. Hon är övertygad om att Jack är oskyldig. Polisen håller inte med men Olivia vet att Jack omöjligt kan ha dödat de tre personerna. Han är en alltigenom snäll och god människa helt enkelt.

Men goda människor kan också hamna i trubbel med rättvisan. Nu är det upp till Olivia att få honom frikänd, men för att göra det måste hon hitta den skyldige. Den till en början så enkla uppgiften blir allt snårigare och snart vet hon inte vad hon ska tro, vem hon som sagt inte vem hon ska tro på.

Exet är perfekt sommarläsning. Spännande, snabbläst och svår att lägga ifrån sig. Man vill ju helt enkelt veta hur det ligger till, om man har rätt i sina egna misstankar och sedan förundras över det rafflande slutet, den där extra knorren. För det är ju så vi vill ha vårs semesterböcker, eller hur?

För mig blev det här dessutom lite nostalgiskt. Vibbarna av den gamla advokatklassikern Lagen änglar är härliga (visst minns ni den), eller varför inte den mer samtida advokatserien The Good Fight. Jag insåg att jag faktiskt saknat en riktigt bra, spännande historia med en advokat i huvudrollen och med tydlig tv-seriekänsla. Vem kunde ana det?