Värd att döda är definitivt värd att läsa

Värd att döda av Peter Swanson.

Oberäknelig, Oförutsägbar, Oväntad och på ett par ställen lite Orealistisk.

O:na haglade när Bokkvartetten träffades för att prata om Peter Swansons nya bok Värd att döda. Det är inte på något sätt en underdrift att påstå att vi gillade den här boken mycket. Framför allt hur Swanson skickligt lotsar oss från den ena känslan till den andra.

Det dröjer inte många sidor in i boken innan man i ren ilska önskar att den lilla flickan ska få ta ut en rejäl hämnd på den äcklige, tafsande gubben. Och vilken hämnd hon får! Men mot slutet av boken har känslorna vänt och man hoppas faktiskt att hon ska åka dit. Eller ja, nästan i alla fall.

Själv är jag väldigt förtjust i homagen till Hitchcock men var lite rädd ett tag att skulle bli en kopia på Främlingar på tåg, Hitchcocks filmatiering av Patricia Highsmits bok om två främlingar som möts och bestämmer sig för att mörda åt varandra. Precis så går det till här, fast tåget är utbytt mot ett flygplan. Men det blir inte en kopia, långt därifrån. Swanson berättar sin egna historia och den är smart. Han är skicklig på att få våra sympatier att svänga hit och dit i takt med att historien utvecklar sig.

Och slutet…. OMG… vi var väldigt förtjusta i slutet. Så snyggt. Snyggaste på länge faktiskt. Även om vi inte var helt överens om tolkningen av hur mycket pappan egentligen visste om vad som hänt, men det gjorde det på något sätt ännu bättre. Vi älskar verkligen de där ”jaha, du tänker så…”-ögonblicken som bokpraten så ofta ger.

Tidigare i år utsåg vi På andra sidan väggen till årets bästa bokcirkelbok, men Värd att döda ligger inte långt efter, inte långt alls. Här finns allt; komplotter, hämnd, kärlek, Hitchcock, psykopater, svek, lättmanipulerade män, en löjligt smart huvudperson, oväntade svängningar och ett snyggt slut. Vad mer kan man begära?

Möjligen, möjligen hade vi ett par invändningar mot den anafylaktiska chocken och den ståtlige hantverkarens behov av en låda för att nå upp vi köksbänkssexet, men de kan vi leva med. 🙂

Vi fick den rekommenderad till oss och rekommenderar den varmt till er. Perfekt läsning i mellandagarna.