Vad är du beredd att offra för någon annan?

The Deal of a Lifetime av Fredrik Backman

Den frågan ställs på sin spets i Fredrik Backmans nya bok Ditt livs affär. De flesta av oss skulle göra vad som helst för våra nära och kära. Vi skulle dö för våra barn, för dem vi älskar. Inget konstigt med det. Men i Backmans bok får uppoffringen en extra dimension när villkoret är att dem vi gjort det för aldrig kommer att ana något. Är handlingen lika självklart då?

Ditt livs affär är en kort liten historia som utspelar sig i jultid, genom sjukhuskorridoren går en gråklädd kvinna med en pärm där alla våra namn står uppskrivna. Här finns namnet på en cancersjuk 5-årig flicka, en 20-årig bartender och en 45-åring som inte vill annat än att hitta någon att köra över. Och just den här julkvällen måste en av dem dö – om inte någon annan ger sitt liv frivilligt. Men det räcker inte bara att dö, offret måste vara större än så.

Det låter kanske inte så hjärtligt juligt, men det är en bok med mycket värme och hjärta samtidigt som man ställs inför funderingarna på vad man själv skulle göra för någon annan. Vad skulle du offra? Särskilt om man vet att ingen kommer att minnas det…

Backman är som vanligt lysande. Han har ett sätt att ta sig an svåra ämnen på som gör att de kryper in under huden på en utan att man riktigt tänker på det. Historierna stannar kvar, lämnar en inte. Ditt livs affär är en stor historia i litet format. Den bara är 80 sidor lång och läses med fördel i en sittning eller lyssnas på, Backmans egen inläsning är fantastisk och tillför oneklingen en extra dimension.

Att läsa Backman på engelska var en ny upplevelse (jag orkade inte vänta på den svenska utgåvan) och visst var det bra, men det där speciella backmanska anslaget försvann lite i översättningen. Men det tar jag igen nu när jag lyssnar på Storytel. Ren njutning. Med eftertanke.