Under vintergatans alla stjärnor

Under vintergatans alla stjärnor
av Camilla Davidsson

Så har vintern till slut kommit till stan.
Äntligen utbrister några medan andra suckar djupt och beklagar sig över skottning, slask, halka och annat. I andra delar av landet tittar man på oss som om vi inte var kloka. Vad då till slut? Det har ju för fan varit vinter i flera månader. Själv tycker jag det är ganska mysigt och kryper gärna upp i soffhörnet med en god bok medan stora snöflingor faller där ute.

Vad är då en god bok så här mitt i vintern? Jo, vid närmare eftertanke har jag kommit på att jag läser antingen böcker så fyllda av romantisk julstämning att det sprutar ur öronen eller böcker som får mig att drömma mig bort till en annan plats, en annan värld, en annan tid.

Jag tar upp boken med förra årets vackraste titel och läser den igen. Under vintergatans alla stjärnor av Camilla Davidsson är så mycket mer än den vackra titeln. Och den vinner på omläsning. På något sätt lyckas Camilla få mig att känna det som om jag var där. Som om jag gick alla de där långa milen längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela i norra Spanien. Jag känner skavsåren, njuter av dofterna, förstår Emmas behov och längtan efter ensamhet. Att få gå själv, utan annat sällskap än de egna tankarna. Tänk vad skönt, och lite skrämmande.

När jag i somras läste Camillas bok för första gången förväntade jag mig en feelgood. Skön läsning som får en på gott humör. Men Under vintergatans alla stjärnor är så mycket mer än det. På ytan kan det tyckas vara en bok om en kvinna som går och går och går och går. Men karaktärerna är härliga. Jag ler, irriteras, chockeras, gråter och njuter längs vägen.

Långa promenader och övernattning på härbärgen är inte min grej men Camilla lyckas med konststycket att få mig att åtminstone fundera på att gå mil efter mil efter mil till Santiago de Compostela i nordvästra Spanien. Och jag är inte ensam. På höstens ReadTreat fick hon flera av deltagarna att fundera allvarligt på att boka en resa. Vi får väl se vad det blir av de planerna.

I dagarna har boken inte bara släppts som pocket, den finns även att lyssna på på Storytel i uppläsning av Victoria Flodström. Victoria är en ny bekantskap för mig, men hennes röst passar väl till den här historien.

Under vintergatans alla stjärnor kom ut i somras, men i mitt tycke är det en perfekt vinterbok. Vem av oss skulle tacka nej till den spanska sommaren och mitt i vintern? Halvvägs in i årets långa arbetsperiod låter några veckors självrannsakan i tystnad och stillhet som en dröm? Inte ens den fysiska ansträngningen avskräcker. Och om jag ska vara ärligt, många av oss skulle må bra av att stanna upp och tänka till. Det är så lätt att bara rusa på i samma ekorrhjul hela tiden. Men det krävs mod och kanske är det där det brister för de flesta av oss.

Vill du läsa en härlig feelgood med allvarliga undertoner som får dig att stanna upp och tänka till lite extra så rekommenderar jag Under vintergatans alla stjärnor varmt. Som inbunden bok, som pocket eller som ljudbok på Storytel, välj ditt eget media, men läs den här boken.

Om jag har något att invända mot den här boken så är det att jag saknar en karta. Förutom att jag älskar böcker med kartor så blir jag lite irriterad över att inte vara helt säker på var det är Emma är och går.


Under vintergatans alla stjärnor
Författare: Camilla Davidsson
Förlag: Bladh by Bladh (2014)
ISBN: 9789187371332
Köp: t.ex. hos Bokus, Storytel, Glansholm eller Adlibris